Proizvodnja in dobava elektrike kljub pandemiji nemotena 

2 aprila, 2020
Andreja Šalamun
Proizvodnja in dobava elektrike kljub pandemiji nemotena 

Iz obeh slovenskih energetskih stebrov, Skupine GEN in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), sporočajo, da je proizvodnja in dobava električne energije, kljub pandemiji, ki jo je povzročil novi koronavirus Covid-19, nemotena in zanesljiva. Zagotavljajo, da so sprejeli vrsto ukrepov za nemoteno in stabilno obratovanje elektrarn.

 

Vlada je pri določitvi vrstnega reda sektorjev kritične infrastrukture z vidika posledic resnih motenj v njihovem delovanju ali prekinitve delovanja postavila sektor energetike oziroma preskrbe z električno energijo na prvo mesto. Na Ministrstvu za infrastrukturo (MzI) pravijo, da je nemoteno delovanje sektorja preskrbe z električno energijo izrednega pomena za delovanje vseh drugih sektorjev kritične infrastrukture in njihovih zmogljivosti.

V Skupini GEN – to sestavljajo Nuklearna elektrarna Krško (NEK), Savske elektrarne Ljubljana (SEL), Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), Termoelektrarna Brestanica (TEB), GEN-I in krovna družba GEN energija – pravijo, da so pravočasno sprejeli vrsto ukrepov za nemoteno in stabilno obratovanje elektrarn. »S tem tudi v sedanjih izrednih okoliščinah uspešno uresničujemo svoje poslanstvo zanesljive oskrbe z električno energijo iz nizkoogljičnih virov po ugodnih cenah,« poudarja Martin Novšak, generalni direktor družbe GEN energija, in dodaja, da se v zadnjih tednih znova potrjuje strateški pomen visoke stopnje samooskrbe Slovenije z električno energijo. Med družbami v Skupini GEN je med slovensko kritično infrastrukturo uvrščena Nuklearna elektrarna Krško (NEK).

 

V HSE vse elektrarne nemoteno obratujejo

Skupina HSE proizvede dve tretjini vse slovenske električne energije. »Tudi v obdobju spopadanja s korona virusom se zavedamo poslanstva in dolžnosti, da zagotavljamo varno, stabilno in zanesljivo proizvodnjo električne energije ter posledično nemoteno preskrbo za gospodinjstva, ustanove in gospodarske subjekte,« poudarjajo.

Pravijo, da po razglasitvi epidemije v Sloveniji (12. marca) povprečna dnevna proizvodnja skupine HSE znaša 14 gigavatnih ur (GWh) električne energije, povprečna dnevna proizvodnja v februarju pa je bila 15 GWh. Kot pravijo v HSE, hidro proizvodnja električne energije Dravskih elektrarn Maribor (DEM) in Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) poteka nemoteno in je v skladu z načrtom, celo za 1 GWh višja kot prejšnji mesec. Nemotena je tudi proizvodnja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ).

V HSE poudarjajo, da tudi delo v jami Premogovnika Velenje poteka po načrtih. »Trenutno obratujeta dva odkopa, njuna trenutna dnevna količina proizvodnje znaša več kot 12.000 ton ter se bo povečala na načrtovanih 15.000 ton dnevne proizvodnje,« pravijo.

»Kljub težavnim okoliščinam, ki vplivajo ne le na vzdušje in motivacijo, temveč tudi na rezultate našega dela, smo zadovoljni, da smo uspeli naše poslovanje stabilizirati do te mere, da poteka nemoteno,« pa pravi generalni direktor HSE Stojan Nikolić.

 


Nazaj na kategorijo ENERGETIKA.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 57 times, 1 visits today)