Po letu 2021 nič več posojil EIB za projekte s fosilnimi gorivi

15 novembra, 2019
Andreja Šalamun
Foto: Pixabay

Konec leta 2021 Evropska investicijska banka (EIB) ne bo več dajala posojil za projekte s fosilnimi gorivi. S tem naj bi pomagala pri boju proti podnebnim spremembam, je sporočila omenjena banka. V prihodnje bo financirala zgolj projekte, ki bodo pospeševali inovacije na področju čiste energije, energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije.

Do leta 2030 bo po napovedih skupine EIB njihovo financiranje omogočilo za bilijon evrov projektov s področja trajnostnih okoljskih naložb, skupina pa navaja, da bo vse svoje finančne aktivnosti uskladila s cilji pariškega sporazuma do konca leta 2020.

Kot je poudaril predsednik EIB Werner Hoyer, je podnebje trenutno najpomembnejša tema. »Znanstveniki ocenjujejo, da bo ob koncu stoletja temperatura višja za tri do štiri stopinje Celzija. Če se bo to res zgodilo, bo velik del našega planeta postal neprimeren za bivanje, kar bo imelo katastrofalne posledice za ljudi po vsem svetu,« opozarja Hoyer. Prepričan je, da je banka z odločitvijo o financiranju zgolj do okolja prijaznih projektov naredila »kvantni skok« in da bo postavila najbolj ambiciozno strategijo za naložbe v podnebne spremembe doslej.

Po novem bodo morali projekti, če bodo želeli pridobiti posojilo EIB, dokazati, da lahko proizvedejo kilovatno uro energije z manj kot 250 grami izpustov ogljikovega dioksida. S to zahtevo so sicer izločili tradicionalne plinske elektrarne, vendar pa so pustili odprta vrata tistim plinskim projektom, ki bodo temeljili na novih tehnologijah, kot so zajemanje in shranjevanje ogljikovega dioksida, soproizvodnja toplote in elektrike ali dodajanje obnovljivih plinov.

Za financiranje projektov s področja obnovljivih virov energije, energetske učinkovitosti in distribucije energije je v zadnjih petih letih EIB zagotovila več kot 65 milijard evrov, medtem ko je samo lani za vse projekte omogočila za 55,6 milijarde evrov posojil.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 54 times, 1 visits today)