Od letos nova evropska uredba o notranjem trgu elektrike

10 januarja, 2020
Andreja Šalamun

Nova uredba EU o notranjem trgu električne energije, ki je začela veljati 1. januarja 2020, postavlja temeljna načela za vzpostavitev učinkovitega trga z električno energijo, so sporočili iz Evropske komisije.

Poudarjajo, da je omenjena uredba pomemben del nove zasnove evropskega trga z električno energijo, kot so jo države članice določile v svežnju Čista energija za vse Evropejce, da omogoča boljšo integracijo nacionalnih trgov in povečuje zmogljivosti za čezmejno trgovanje z energijo, to pa naj bi zagotovilo nižje cene energije.

Na Evropski komisiji poudarjajo, da bo nova uredba omogočila tudi boljši dostop do obnovljivih virov energije, hkrati pa zagotovila tudi boljši odziv na povpraševanje in skladiščenje energije, s čimer naj bi potrošnikom dala več moči in tako omogočila pomemben napredek pri energetski tranziciji. Pravijo, da vključuje uredba pravila za boljše usklajevanje in tesnejše sodelovanje med operaterji prenosnih sistemov, kar naj bi izboljšalo zanesljivost oskrbe z električno energijo. »Nenazadnje nova pravila tudi onemogočajo državne pomoči za proizvodnjo električne energije, ki onesnažuje okolje, s čimer je bil dosežen konkreten napredek pri dekarbonizaciji Evrope,« so še poudarili na Evropski komisiji.

(Visited 41 times, 1 visits today)