Nagrada za najboljšo inovacijo trajnostne energetike v roke družbi RIKEMA

31 januarja, 2020
Andreja Šalamun
Foto: Borzen

Podjetje RIKEMA je zmagovalec natečaja za najboljšo inovacijo trajnostne energetike v letu 2019, ki ga je pripravil Borzen, slovenski operater trga z elektriko. Organizatorje je prepričalo z inovativno napravo za soproizvodnjo toplote in električne energije iz lesne biomase.

V Borzenu so prepričani, da so izzivi trajnostne energetike pomemben del sedanjosti in da imajo velik vpliv tudi na prihodnost. Da bi spodbudili razvoj in inovacije na področju učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije, so pripravili poseben natečaj, na katerem so lahko sodelovali projekti, ki so izkazovali inovativne pristope k proizvodnji energije ali inovativne pristope k učinkoviti rabi energije  – torej tudi višje učinkovitosti oziroma izkoristke od obstoječih, že znanih rešitev, ki so v komercialni rabi.

Elektrika iz domačega gozda

»Prav to pa izkazuje zmagovalni projekt, ‘Elektrika iz domačega gozda – soproizvodnja toplote in elektrike iz lesne biomase’, inovatorja Marjana Kejžarja iz podjetja RIKEMA,« poudarijo v Borzenu. Izpostavijo, da ima Slovenija z več kot 60 odstotkov površine, pokrite z gozdom, velik potencial lesne biomase. »Rikemina inovativna naprava proizvaja tako toploto kot elektriko, ima 85-odstoten izkoristek, ostalo energijo pa lahko porabi za sušenje lesa. Plini, ki izhajajo iz naprave, so zelo čisti, brez katranov. Po oceni strokovne komisije, ki so jo sestavljali direktor Borzena dr. Karlo Peršolja ter eminenci slovenske energetike prof. dr. Peter Novak in mag. Vekoslav Korošec, je naprava inovacija, ki je lahko že v kratkem pripravljena na masovno proizvodnjo,« pojasnijo na Borzenu.

Prvi mož Borzena Karlo Peršolja meni, da so ideje in inovacije, ki so usmerjene v do okolja prijaznejše storitve oziroma produkte, tisto, kar družba še kako potrebuje. »Vsi sodelujoči projekti so bili izredno zanimivi in marsikateri ima velik potencial. Vsem želim, da bi čim prej ugledali luč sveta, pri tem pa jim bomo na Borzenu še naprej pomagali. Osebno me je zmagovalna inovacija navdušila z idejo, ki je na nek način zelo preprosta, istočasno pa tudi zelo lokalno uporabna in uresničljiva,« je dejal Peršolja.

Podelili denarne nagrade

Zmagovalci so bili deležni tudi denarnih nagrad v skupni višini 16.500 evrov. Poleg zmagovalne družbe RIKEME, ki je prejela 10.000 evrov, je drugo mesto zasedel Kemijski inštitut z inovacijo ‘Inovativen nanotehnološki proces priprave katalizatorjev za boljše in cenejše vodikove gorivne celice’, tretje mesto je zasedla Romanca Rečnik in ‘Ekološki – zero waste briketi z orehovo luščino’, četrto mesto pa je pripadlo dijaku Timoteju Černetu za projekt ‘Centrifugalna turbina’.

Na Borzenu so prepričani, da prijavljeni inovativni projekti kažejo, da ima Slovenija potencial, ideje, znanje in tudi motivacijo za reševanje okoljskih izzivov, zato poudarjajo, da bodo s svojimi aktivnostmi te potenciale še krepili.

 

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 89 times, 1 visits today)