Lani v svetu zaustavili devet jedrskih reaktorjev in pognali šest novih

9 januarja, 2020
Andreja Šalamun

Ob koncu minulega leta je po svetu obratovalo 442 jedrskih reaktorjev, v gradnji pa jih je bilo 54. V letu 2019 je na novo začelo delovati šest jedrskih reaktorjev, tri velike so začeli na novo graditi, devet tovrstnih objektov pa je bilo dokončno zaprtih, navaja Svetovna jedrska zveza (WNA). Ob koncu lanskega leta so tako svetovne jedrske zmogljivosti znašale 392,4 gigavatov (GW), kar je nekoliko manj kot v letu 2018.

Novi jedrski reaktorji, ki so začeli obratovati lani in katerih skupna zmogljivost znaša 5.241 megavatov (MW), stojijo na Kitajskem, v Južni Koreji in v Rusiji. Nove pa so začeli graditi v Rusiji (drugi blok elektrarne Kursk II), na Kitajskem (prvi blok elektrarne Džangdžou) in v Iranu (drugi blok elektrarne Bušehr), navaja portal World Nuclear News.

Lani so uradno zaustavili devet jedrskih reaktorjev, katerih skupna moč je znašala 5.976 MW. Gre za švicarski Mühleberg, nemški Phillippsburg 2, švedski Ringhals 2, ruski Bilibino 1, japonski Genkai 2, tajvanski Činšan 2 ter ameriška Pligrim in Three Mile Island 1. Uradno so zaustavili tudi prvi blok južnokorejske elektrarne Volsong, ki je miroval že od junija 2018.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 29 times, 1 visits today)