Elektro Maribor: 31 milijonov posojila EIB bodo namenili naložbam 

26 maja, 2020
Andreja Šalamun
Elektro Maribor

Evropska investicijska banka (EIB) je družbi Elektro Maribor posodila 31 milijonov evrov, ki bodo namenjeni razvoju električne infrastrukture za 219 tisoč uporabnikov v severovzhodni Sloveniji ter izboljšanju zanesljivosti oskrbe z električno energijo na tem območju. 

 

Posojilo bo Elektru Maribor pomagalo pri izvedbi 81,2 milijona evrov vredne naložbe v obnovo in razvoj distribucijskega elektroenergetskega omrežja, s čimer želijo čim bolj zmanjšati izpade električne energije in škodo na premoženju in okolju, ki je povezana z izpadi. 

V Elektro Maribor pravijo, da bodo lahko okrepili in prenovili omrežja visoke, srednje in nizke napetosti, pa tudi razširili nacionalno elektroenergetsko omrežje s priključevanjem novih uporabnikov in vključevanjem proizvodnje obnovljivih virov energije. Naložbe bodo omogočile uvajanje naprednih merilnih sistemov, izboljšale zbiranje podatkov in optimizacijo naložb, skupaj z zmanjšanjem tehničnih in komercialnih izgub.

»Ker distribucijsko omrežje predstavlja osnovno infrastrukturo trajnostnega razvoja, je njegova krepitev izjemnega pomena za uspešen prehod v nizkoogljično družbo in pospeši postpandemijsko okrevanje,« pravi predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič. 

Do danes je EIB v projekte v Sloveniji, ki so povezani z distribucijo električne energije, vložila 170,5 milijona evrov in pomagala pri realizaciji naložb v vrednosti 6,87 milijarde evrov. 

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 77 times, 4 visits today)