Elektrika: večja proizvodnja v jedrski elektrarni, manjša v hidroelektrarnah

18 novembra, 2019
Andreja Šalamun
Foto: Pixabay

Med januarjem in septembrom letos smo v jedrski elektrarni proizvedli več elektične energije, manj pa smo jo proizvedli v hidroelekrarnah, kažejo podatki bilance električne energije na prenosnem in distribucijskem omrežju v Sloveniji, ki jih je za prve tri četrtine leta objavil direktorat za energijo na Ministsrstvu za infrastrukturo.

V tem obdobju je znašal prevzem električne energije 17.927 gigavatnih ur (GWh), od tega prevzem od proizvodnje v Sloveniji 10.989 GWh oz. 61 odstotkov in uvoz 6.938 GWh oz. 39 odstotkov vse prevzete električne energije, kažejo podatki. Prevzem od proizvodnje električne energije v Sloveniji sestavlja prevzem od proizvodnje na prenosnem omrežju, ki je znašal 10.237 GWh oz. 57 odstotkov, in prevzem od proizvodnje na distribucijskem omrežju v višini 752 GWh oz. štiri odstotke vse prevzete električne energije. Uvoz električne energije je bil v največji meri zagotovljen preko prenosnega omrežja.

Kot ugotavljajo na direktoratu, primerjava prevzema električne energije v devetih mesecih leta 2019 s prevzemom v enakem obdobju leta 2018 kaže na zmanjšanje proizvodnje na prenosnem omrežju za odstotek in na zmanjšanje na distribucijskem omrežju za šest odstotkov, na drugi strani pa je bil za tri odstotke večji uvoz električne energije.

V devetih mesecih 2019 se je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2018 zaradi slabše hidrologije zmanjšala proizvodnja iz hidroelektarna na prenosnem omrežju, in sicer za 568 GWh (-16 %), za 42 GWh (-1 %) je bila manjša proizvodnja iz termoelektrarn na prenosnem omrežju, na drugi strani pa je bila za 548 GWh (+14 %) večja proizvodnja iz Nuklearne elektrarne Krško.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 163 times, 4 visits today)