Borzen lansko leto končal z 1,33 milijona evri dobička

8 septembra, 2020
Andreja Šalamun

Družba Borzen je leta 2019 ustvarila za 4,53 milijona evrov prihodkov in 1,33 milijona evrov čistega  dobička, je razvidno iz letnega poročila družbe.

 

Kot pravijo v Borzenu, bodo na njihovo poslovanje tudi letos vplivale razmere tako na slovenskem kot tudi na mednarodnem energetskem trgu, ki so posledica zakonodajnih okvirov in splošnih gospodarskih razmer. »Tendenčno se okolje tako v Sloveniji kot tudi v Evropi giblje v smeri večje integracije in »poglabljanja« trgov, kar bo vplivalo tudi na poslovanje družbe,« navajajo.

Pojasnili so, da je trg z elektriko zaznamovala manjša rast vrednosti evidentiranih količin zaprtih pogodb (skupna količina je znašala 56.239 GWh), pri tem pa je v primerjavi s preteklim letom upadlo število evidentiranih zaprtih pogodb in je znašalo 62.781 pogodb. »Kar se tiče gibanja koncentracije na veleprodajnem trgu, podatki iz leta v leto kažejo na povečano koncentracijo, saj je deset največjih bilančnih skupin v letu 2019 evidentiralo nekaj manj kot 96 odstotkov vseh količin zaprtih pogodb,« pravijo na Borzenu.

Dodajo, da je bilo konec lanskega leta na slovenskem trgu z elektriko prisotnih 52 bilančnih skupin in 18 bilančnih podskupin, kar je primerljivo s preteklimi leti.

Slovenija je bila v letu 2019 neto uvoznik električne energije, saj smo uvozili za 2.512,5 GWh elektrike, kar predstavlja nekaj več kot 17 odstotkov slovenske porabe elektrike.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 28 times, 1 visits today)