Blaž Košorok: Naložbe v energetiki se ne smejo zmanjšati

16 junija, 2020
Andreja Šalamun

Državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok se je na neformalnem zasedanju ministrov EU za energijo, to se je odvijalo prek videokonference, zavzel za nezmanjšane investicijske aktivnosti na področju energetike, so sporočili z omenjenega ministrstva in dodali, da je Košorok pozdravil prizadevanja Evropske komisije za ponovni zagon gospodarstva.

 

Udeleženci zasedanja so se seznanili s sprejetjem sklepov, ki se nanašajo na odziv energetskega sektorja EU na epidemijo covida-19 in razpravljali o aktualnih vprašanjih povezanih s prihodnostjo energetskega sektorja.

 

Blaž Košorok je pojasnil, da si naša država prizadeva za pospešeno izvajanje ukrepov iz nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) in poudaril, da moramo nadaljevati s prilagoditvijo zakonodaje na področju energetike, saj da bomo tako spodbudili naložbe v obnovljivo energijo ter zmanjšali raven emisij v industriji. Prepričan je tudi, da moramo sprejeti dodatne ukrepe za povečanje naložb v elektroenergetski sistem, s čimer bomo povečali zmogljivost omrežja, njegovo odpornost in prožnost.

 

Ključno bo zagotavljanje stabilnega financiranja

Kot so pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu, so ministri med drugim razpravljali o potrebnih investicijah za okrevanje po krizi, in sicer tako v energetskem sektorju kot na splošno v gospodarstvu. Ministri so se strinjali, da bo zagotavljanje stabilnega financiranja ključno, večina pa se jih je tudi strinjala, da bo treba vlagati v izboljšanje energetske učinkovitosti celotnega energetskega sistema, od proizvodnje in prenosa do končne rabe. Cilj je namreč s pomočjo investicij v naslednjih letih zagotoviti doseganje energetsko-podnebnih ciljev do leta 2030, s tem pa tudi zaveze iz evropskega zelenega dogovora.

Nazaj na kategorijo energetika.
(Visited 122 times, 1 visits today)