Avtor bv; foto: shutterstock.com 6:13 pop AKTUALNO

V pričakovanju selitve žerjavov: Sporočite svoja opažanja!

“Koledarsko smo že vkorakali v jesen in smo v času, ko s pričakovanjem zremo v nebo in oprezamo za značilnim oglašanjem žerjavov,” sporoča Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Medtem, ko je bilo konec oktobra lani že opaženih več kot 20.000 žerjavov, je letos šele nekaj jat. Kot kaže bo na glavnino žerjavov potrebno še vsaj malo počakati. Večje število lahko, kot pravijo na DOPPS, pričakujemo ob prvem znižanju temperatur.

Letošnja spomladanska sezona je bila spet rekordna. Zabeležili so več kot 114.000 žerjavov, kar je največ doslej v posamezni sezoni. “To pa še ni vse! 4. marca 2023 so nam žerjavi uprizorili pravi spektakel. Na ta dan skupaj zabeležili več kot 51.000 žerjavov, oziroma skoraj polovico vseh opazovanih žerjavov v sezoni,” so povedali.

Sporočite svoja opažanja žerjavov

Velike jate, ki jih spremlja glasno trobljenje, lahko opazujemo vse pogosteje.

“Opazovanja splošne javnosti so v svetu vedno bolj prepoznana kot ključna pri spremljanju okoljskih pojavov. Nič drugače ni pri pticah. Naključna opazovanja posameznikov se s pridom uporablja pri spremljanju obdobja selitev, razširjenosti redkih vrst ter pri iskanju morebitnih sprememb pri posameznih vrstah. Podatki, ki so bili doslej zbrani na ta način in analizirani, kažejo na občuten zamik selitve pri pticah, ki odseva vse zgodnejše pomladi,” pojasnjujejo na DOPPS.

Z velikim veseljem sprejemajo vsako opazovanje žerjavov, četudi ni popolno, saj jim podatki omogočajo izris vedno bolj natančnih selitvenih poti žerjavov čez Slovenijo. Tudi letos velja moto – vsak podatek šteje! Če ste opazili jato žerjavov vabljeni, da to sporočite članu DOPPD Dejanu Bordjanu na: dejan.bordjan@gmail.com.

Popoln podatek vsebuje kraj, datum in uro opazovanja, število žerjavov in smer ter višino leta.

(Visited 66 times, 2 visits today)
Close