9:00 dop AKTUALNO

Naslednji teden nekatere šole že na daljavo

{DODANO} Isti dan popoldan je Vlada sporočila, da pouk za prvo triado v rdečih regijah v ponedeljek bo, testiranje zaposlenih pa bo potekalo med poukom. V skladu s tem sm popravili tudi naslov prispevka.

Vlada Republike Slovenije podaljšuje izvajanje dela v vrtcih in v prvih treh razredih osnovne šole v rdečih regijah, pri čemer tak status pripada gorenjski, koroški, osrednjeslovenski, podravski, pomurski in savinjski regiji. V teh regijah bo od torka, 2. februarja 2021, vzgojno-izobraževalno delo za otroke in učence 1. triade še naprej potekalo v prostorih šole, je odločitev vlade predstavila ministrica Simona Kustec.

V jugovzhodni Sloveniji, goriški, obalno-kraški, primorsko-notranjski in zasavski regiji bo vzgojno-izobraževalno delo za vse učence od 1. do 9. razreda osnovne šole potekalo na daljavo.

Varstvo

Pomembna novost odloka je varstvo otrok in učencev 1. triade v t. i. črnih regijah, katerih starši ne morejo ostati doma. To velja za tiste, kjer sta oba starša zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, v kar sodijo energetika, promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja (4. člen Zakona o kritični infrastrukturi), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, Slovenske vojske in Policije.

Zanje se na podlagi potrdila delodajalca, zagotovi nujno varstvo in pouk na daljavo. Enako velja tudi v primeru otrok in učencev staršev samohranilcev, zaposlenih v omenjenih poklicih.

V navedenih primerih vrtci in šole organizirajo delo ter določijo izvajalce. Nujno varstvo na šolah izvajajo strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom, zagotavlja se lahko tudi v obliki začasnega in občasnega dela študentov.

Ponedeljek namenjen testiranju

V ponedeljek, 1. februarja 2021, bo za zaposlene, ki sodijo v »rdeče« regije ter zaposlene, ki bodo izvajali nujno varstvo po enakem sistemu kot pretekli teden potekalo hitro testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 skladno s Protokolom. Na ta dan bodo tudi otroci v rdečih regijah pouk izvajali na daljavo.

 

Vir:gov.si

(Visited 134 times, 1 visits today)
Close