V EU naj se olajša nujna potovanja in tranzit potnikov

24 decembra, 2020
Samo Kranjec

Evropska komisija državam članicam priporoča naj ob pojavu novega seva Covid-19 ne omejujejo nujna potovanja in tranzit potnikov.

»Po hitrem povečanju števila primerov Covid-19 v Združenem kraljestvu, pri katerih gre v veliki meri za okužbe z novim sevom, je Komisija sprejela priporočilo o usklajenem pristopu k ukrepom na področju potovanj in prometa,« sporočajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Čeprav je pomembno sprejeti hitre začasne previdnostne ukrepe za omejitev nadaljnjega širjenja novega seva virusa in odvračati od vseh nenujnih potovanj v Združeno kraljestvo in iz njega, pa Evropska komisija hkrati priporoča tudi olajšanje nujnih potovanj in tranzita potnikov. Prav tako državam priporoča odpravo prepovedi potovanj z letali in vlaki, da se zagotovi nemotena nujna potovanja in prepreči motnje v dobavnih verigah. Priporočilo temelji na Priporočilu Sveta z dne 13. oktobra o usklajenem pristopu k prostemu gibanju v odziv na pandemijo Covid-19 in več drugih smernic, ki jih je Komisija sprejela v preteklih mesecih, zlasti v zvezi z zelenimi voznimi pasovi.

Do konca leta še prosto gibanje za Britance

»Do konca decembra še vedno velja pravilo prostega gibanja v EU, zato države članice EU načeloma ne morejo zavrniti vstopa državljanom Združenega kraljestva. Po izteku prehodnega obdobja pa bo tudi za Združeno kraljestvo veljalo priporočilo o začasni prepovedi nenujnih potovanj v EU iz tretjih držav in morebitni odpravi te omejitve,« pravijo na Predstavništvu.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 26 times, 1 visits today)