2:00 pop AKTUALNO

V Celju odprli skupnostni vrt – vsi pomagajo in vsi lahko pobirajo

Pri Don Boskovem centru v Celju so v minulem tednu slovesno odprli skupnostni vrt. Zanj bodo skrbeli mladi Zavoda Za vas živim in prebivalci Mestnih četrti Gaberje in Hudinja, ki živijo v neposredni bližini.

“Osnovni namen skupnostnega vrta je, da lahko vsak iz njega kaj vzame, ča vanj tudi nekaj prinese za nekoga drugega. Vsi okoliški prebivalci so vabljeni, da pomagajo skrbeti zanj. Vrt ima številne pozitivne učinke, vanj se lahko pridejo ljudje pomiriti, iskati pristen stik z zemljo, krepiti prijateljstva in prispevati k samooskrbi okolja, v katerem bivajo,” je ob odprtju povedala vodja programa Projektno učenje mladih (PUM-O) Veronika Bezgovšek.

Vrt stoji že od pomladi in je velik približno 50 m2. Mladi so pri njegovi izdelavi pridobivali dragocene praktične izkušnje.

»Dekleta smo žagala deske, fantje so pomagali pri montaži ograje. Nato smo uredili poti, zgradili povišane grede, jih napolnili z zemljo, zasadili sadike in izdelali oznake zanje. V vrtu je skupaj več kot 150 rastlin, vsak teden se v njem znajde še kakšna nova, pa ne vemo, kdo jo je zasadil,« je povedala ena izmed mladostnic, udeleženk programa PUM-O.

Foto: Zavod Za vas živim

 

Vsi skrbijo za vrt – mestna četrt ga je vzela za svojega

Mimoidoči so jih pogosto opozarjali na možnost uničenja vrta, a izkazalo se je, da je skupnost z vso resnostjo projekt vzela za svoj.

“Na vseh nas je, da pazimo na skupnostni vrt in skrbimo zanj. Prepričana sem, da bodo meščani tu preživeli veliko kakovostnega časa, zato takšno idejo zelo podpiramo,” je povedala Brigita Balon, predstavnica Mestne četrti Gaberje. Zbrane je ob odprtju med drugim nagovoril tudi podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek: “Vesel sem, da ste se prijavili na javni razpis Mestne občina Celje. Verjamem, da ste s pomočjo teh sredstev lažje uresničili projekt, ki vas bo zagotovo še tesneje povezal z domačini.“

Foto: Zavod Za vas živim

 

Že nabirajo solato

Z vrta te dni mladi že nabirajo solato za kosilo, kmalu bodo trgali jajčevce, paprike in paradižnik, jeseni bodo sušili zelišča. Zalivanje bo za zdaj ostala njihova naloga, pri vseh ostalih aktivnostih urejanja vrta pa vabijo k sodelovanju vse meščane četrti, ki imajo čas, voljo ali znanja o vrtnarjenju. Če bodo pokazali zanimanje in bo odziv dober, obstaja možnost, da vrtu dodajo še kakšno gredico ali ga celo razširijo.

Foto: Zavod Za vas živim

(Visited 4.038 times, 1 visits today)
Close