Avtor bv; foto: shutterstock.com 4:30 pop AKTUALNO

Tole glede današnjega kaosa na cestah sporoča DARS

“Razlog za današnje zastoje na avtocestah je vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med 4.29 in 5.55 uro,” sporoča DARS.

Nadalje navajajo, da je bil to razlog za kaos: “Zaradi njih je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Izvleko na odseku primorske avtoceste je bilo tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri.”

DARS ostro obsoja neodgovorne voznike tovornih vozil (in osebnih vozil), ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna že od 15. novembra, in kljub večdnevnim napovedim sneženja: “Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje.”

Preventivno posipali, kurativno izvlekli …

Delavci družbe DARS so, kot pojasnjujejo pričeli s preventivnim posipom avtocest že v nočnih urah, kmalu nato, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa še s pluženjem. “Snežiti je začelo najprej na Gorenjskem, fronta se je nato pomikala proti vzhodu in jugu. Ob 4. uri zjutraj je DARS pričel z izločanjem tovornih vozil na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe DARS so bile vseskozi na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč vplivali na zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje.”

Samo na območju vrhniškega klanca je bilo, kot navajajo za primer, opravljenih 12 izvlek tovornih vozil, od tega so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med skupno sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji.

(Visited 93 times, 1 visits today)
Close