Avtor vb; foto: shutterstock.com 10:42 dop AKTUALNO

To pa je novica o kavcijskem sistemu v Sloveniji – bodo vključene tudi steklenice?

Kavcijske sisteme ima že veliko držav po Evropi, pri nas ga še kar čakamo.

Medtem ko so nekatere države vzpostavile sisteme, ki so danes že 100 % krožni, pri nas še nismo sprejeli niti predpisa o kavcijskem sistemu za plastenke (in pločevinke) pijač.

Po dobrih dveh tednih pa smo danes prejeli sveže novice z Ministrstva za naravne vire in prostor. Takole pravijo: “Predpis za uvedbo kavcijskega sistema v Sloveniji je v pripravi in predvideva se, da bo letos sprejet. Po uveljavitvi predpisa mora biti prehodni rok za uveljavitev kavcijskega sistema dovolj dolg, da se kavcijski sistem vzpostavi in upravljavec za upravljanje kavcijskega sistema pridobi dovoljenje. Po pridobitvi dovoljenja bo predvidoma prehodni rok 24 mesecev.”

Torej, zaključimo lahko, da se zadeve premikajo v pravo smer – vendar zelo počasi.

Bodo povratne (spet) tudi steklenice?

Med tem je ravno včeraj Eko krog pozval k vključitvi steklenic v kavcijski sistem. Namreč: vključitev povratnih steklenic v kavcijski sistem, kot je pokazala anketa Zveze potrošnikov Slovenije, podpira 95 % potrošnikov, kar je več kot vključevanje plastenk (94 %) in pločevink (85 %).

Razlogi za vzpostavitev kavcijskega sistema za embalažo pijač so v prvi vrsti izpolnjevanje dogovorjenih okoljskih ciljev. Sistemi v obstoječih državah so dokazali, da vplivajo na manj smetenja, manj emisij CO2, manj porabljene energije in več krožnosti  – prednosti, ki še posebej  veljajo za ponovno uporabo.  Kot kažejo pretekle izkušnje, se zaradi interesov podjetij več ponovne uporabe ne bo zgodilo samo po sebi. Nujno potrebuje podporo političnih odločitev v obliki predpisov,” še navaja Eko krog.

Kot še poudarjajo, čeprav učinkovito recikliranje prispeva k manj plastike v okolju, pa je jasno tudi, da se iz plastične krize ne bomo izreciklirali. “Nadomeščanje plastične embalaže za enkratno uporabo z embalažo za večkratno uporabo je zato okoljsko in ekonomsko smiselnejša rešitev. Sploh tam, kjer alternative že obstajajo,” še dodajo v Eko krogu.

(Visited 141 times, 1 visits today)
Close