Avtor vb; foto: JA Slovenija 12:07 pop AKTUALNO

To je dijaško podjetje leta 2023, ki rešuje problem odpadne embalaže

V 10. tekmovanju Moje podjetje je sodelovalo 550 dijakov in dijakinj, ki so ustanovili 125 dijaških podjetij.

Letošnje tekmovanje je v ospredje postavilo področji krožnega gospodarstva in uporabe surovin. Dijaška podjetja so mentorji spodbujali, da svoja dijaška podjetja osnujejo z mislijo na ponovno uporabo recikliranih materialov in surovin.

Žirija je po različnih tekmovalnih kategorijah ocenila dijaška podjetja in izbrala 25 finalistov na podlagi regionalnih izborov. Ti so se potegovali za glavno nagrado Podjetje leta 2023 in udeležbo na evropskem tekmovanju ter še vrsto drugih priznanj.

Zmagalo dijaško podjetje z izdelkom Plastožer

Naziv Podjetje leta 2023 je osvojilo dijaško podjetje Shredder team d.d. Ustanovitelji podjetja so dijaki četrtega letnika programa strojni tehnik Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so razvili izdelek, poimenovan Plastožer.

Namenjen je gospodinjski uporabi. Rešuje problem volumna odpadne mešane embalaže, saj zmelje odpadno embalažo od plastenk, plastičnih lončkov, tetrapakov, pločevink in zamaškov in tako za 90 % zmanjša volumen. Žirijo so prepričali z inovativnostjo, pozitivnim ekipnim duhom in velikim tržnim potencialom izdelka. Dijaki so pripravili tudi predstavitveni video podjetja in predstavitveni video delovanja izdelka.

Drugo in tretje mesto

Drugo mesto je zasedlo podjetje Chairpack d.d., dijaki Srednje šole za lesarstvo iz Šolskega centra Škofja Loka so oblikovali nahrbtnik, ki je lahko hkrati prenosen in zložljiv stolček. Za izdelavo so uporabili materiale, ki so že bili v uporabi (tekstil – obrabljena oblačila, tapetniški ostanki) ali pa so ostali pri proizvodnih procesih v mizarskih delavnicah (kratki ostanki listov furnirja).

Žirija se je letos odločila, da tretje mesto pripade dvema dijaškima podjetjema. Eno je podjetje aBOTs d.d., ki sta ga ustanovila dijaka Gimnazije Jurija Vege v programu strojni tehnik in se ukvarja z izdelavo nizkocenovnih in enostavnih robotov. Ti se lahko uporabljajo v izobraževalne namene ali za enostavne avtomatizacije postopke v podjetjih. Drugo podjetje pa je podjetje LesCo d.d., dijakov iz Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, Šolski center Celje, ki sta se lotila ustvarjanja lastnega recikliranega lesenega filamenta za 3D-tiskanje.

Priznanja so bila podeljena še v 13 kategorijah.

Vir: JA Slovenija

(Visited 136 times, 1 visits today)
Close