Svetovni dan rinfuze: Vrnimo ponovno uporabo v naš vsakdan

16 junija, 2021

Danes, 16. junija, obeležujemo prvi Refill day oz. dan rinfuze. Namen še enega okoljskega dne je spodbujanje uporabe trajne embalaže z možnostjo ponovnega polnjenja, ki poteka pod geslom “vrnimo ponovno uporabo v naš vsakdan”.

Dan rinfuze, ki se letos prvič širi na mednarodno raven, so zasnovali v organizaciji City to Sea. Britanski okoljevarstveniki so zaslužni tudi za mobilno aplikacijo Refill app, ki posameznikom omogoča življenje z manj odpadki in prispeva k zmanjšanju plastičnega onesnaževanja. Ekologi brez meja so v aplikacijo prispevali prve podatke, ki Slovenijo umeščajo na zemljevid ponovne uporabe, kar bo olajšalo nakupne in vedenjske odločitve tako domačim kot tujim uporabnikom.

Preverite, kje v vaši bližini lahko nakupujete na rinfuzo

S pomočjo brezplačne Refill aplikacije  je od 16. junija dalje mogoče pridobiti informacije o lokacijah trgovin, ki ponujajo izdelke brez embalaže, javnih pitnikih in gostinskih obratih, kjer je mogoč nakup hrane in pijače z lastno embalažo. Vir podatkov za Slovenijo je portal Ekologov brez meja, Manj je več.

Slovenski okoljevarstveniki tudi sicer skrbijo za mapiranje lokacij, pridobivanje podatkov ter povezovanje in spodbujanje podjetnikov k omogočanju trajnostnih nakupnih odločitev.

Ne pozabimo, samo množica ozaveščenih posameznikov lahko doseže premike tako pri proizvajalcih kot odločevalcih, zato vsak nakup na rinfuzo po malem spreminja svet.

 

Vir: EBM

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 132 times, 5 visits today)