Avtor br; foto: shuterstock.com 12:37 pop AKTUALNO

Suša v Evropi: Kakšno poletje napovedujejo že sedanje sušne razmere?

Poročilo Združenih narodov je nedavno opozorilo, da so zaloge vode po vsem svetu izpostavljene vse večjemu tveganju zaradi “prekomerne porabe”.

Države po vsej Evropi so se že čez zimo borile s strahom pred sušo. Malo dežja in snega pomeni, da se že tako nizke zaloge, v tem običajno mokrem obdobju, niso obnovile.

Glede na zadnje poročilo Skupnega raziskovalnega središča EU (JRC) o sušah v Evropi, v severni Italiji, Franciji in Španiji razmere vzbujajo zaskrbljenost glede oskrbe z vodo za ljudi, kmetijstvo in proizvodnjo energije. V poročilu so poudarili še, da bi zahodna in južna Evropa letos lahko doživela še eno ekstremno poletje.

Evropska komisija pravi, da bi lahko bilo poletje še bolj suho kot prejšnja leta, pri čemer bodo padavine v prihodnjih tednih ključne, kako bo z vodo poleti.

V Franciji en mesec brez dežja

Francija je 20. februarja podrla rekord, ko 32 zaporednih dni ni bilo dežja. Država je doživela najbolj suho zimo v več kot 60 letih. Tudi v francoskih Alpah, Pirenejih in drugih gorskih verigah je bilo letos precej manj snega kot običajno. Te padavine so ključnega pomena za polnjenje rek in rezervoarjev, kar vzbuja pomisleke glede oskrbe z vodo v preostalem delu leta.

Francoske oblasti so februarja že razglasile varčevanje z vodo.

Španija se sooča z dolgotrajno sušo

V severovzhodni Španiji je suša dosegla izredne razsežnosti, zaradi visokih temperatur in nizke količine padavin v zadnjih treh letih. Oskrba s pitno vodo za šest milijonov ljudi, ki živijo na območju Barcelone, je zdaj ogrožena. Kljub rahlemu izboljšanju stanja pozimi, se sušno obdobje po vsej Španiji nadaljuje.

Razmere so še posebej kritične v Kataloniji, kjer je raven vode v rezervoarjih precej pod povprečjem. Že zdaj veljajo omejitve za kmetijstvo in industrijsko porabo vode, medtem ko prebivalci ne smejo uporabljati pitne vode za polnjenje bazenov ali pranje avtomobilov.

V Italiji se pripravlja državni vodni načrt

Italija je bila ena izmed evropskih držav, ki jih je lanska suša najbolj prizadela, saj je vlada razglasila izredne razmere v petih regijah. Pad je najdaljša reka v državi – prečka mejo s Francijo in Švico do Jadranskega morja. Leta 2022 je porečje utrpelo najhujšo sušo v zadnjih 70 letih, pomanjkanje vode je vplivalo na vse, od kmetijstva do proizvodnje energije.

Glede na dogajanje je premierka Giorgia Meloni 21. marca v parlamentu povedala, da se pripravlja nacionalni vodni načrt. Vključeval bo izboljšave na vodni infrastrukturi in kampanjo ozaveščanja o potrebi po varčevanju z viri. Za reševanje vodnih virov je država pripravila pomoč v vrednosti 7,8 milijarde evrov.

Kaj pa pri nas?

Vir: Euro News Green

(Visited 228 times, 4 visits today)
Close