Avtor bv; foto: SOS 9:50 dop AKTUALNO

Specialna olimpiada Slovenije za osebe z motnjami v duševnem razvoju v sredo in četrtek v Kranjski Gori

Specialna olimpiada Slovenije, športno gibanje za osebe z motnjami v duševnem razvoju, v sredo 31.1. in četrtek 1.2. v Kranjski Gori pripravlja letošnje največje tekmovanje.

150 športnikov bo tekmovalo v alpskem smučanju, smučarskem teku in krpljanju, za najboljše pa bo to odskočna deska za naslednje veliko tekmovanje – Zimske svetovne igre prihodnje leto v italijanskem Torinu. Prihajajo tudi gostje iz Avstrije in zamejstva, skupno pa bo tekmovalo 28 ekip.

Prve zimske igre Specialne olimpiade Slovenije segajo že v leto 1992, leto dni kasneje – leta 1993, pa je slovenska ekipa že tekmovala na svojih prvih Zimskih svetovnih igrah v Schladmingu.

Razmah, ki ga je od takrat – torej v 32 letih, doseglo specialno-olimpijsko gibanje v Sloveniji, je težko izmeriti v besedah ali boljših rezultatih. »Nasmehi tekmovalcev so namreč tisti, ki štejejo največ«, meni predsednica Specialne olimpiade Slovenije Suzana Bohorč. »Zadnje igre smo pred štirimi leti za las spravili skozi šivankino uho pred koronskim obdobjem, zato smo še toliko bolj veseli, da smo ponovno priča tako velikemu tekmovanju. Še posebna zahvala gre požrtvovalnim članom organizacijskega odbora, ki so leto in pol pripravljali igre. Treba je namreč vedeti, da je temelj specialno-olimpijskega gibanja prostovoljstvo in da je to pot celotna gorenjska regija stopila skupaj. Verjamem, da bodo igre za vse naše tekmovalce posebno doživetje.«

Točke za Zimske svetovne igre v Torinu

Tekmovanja v alpskem smučanju bodo potekala na smučišču Brsnina, smučarski tek in krpljanje pa v tekaškem centru v Ratečah. Oba dneva bodo tekmovanja potekala od 10.-12.30 ure, prvi dan predtekmovanja, drugi dan pa finala.

Na tokratnih igrah se bodo tekmovalci merili tudi za posebne točke, ki najboljše peljejo na Zimske svetovne igre, ki jih bo prihodnje leto gostil italijanski Torino. Slovenijo bo tam zastopalo 18 tekmovalcev – po sedem alpskih smučarjev in smučarjev tekačev ter štirje krpljarji.

Podelitev medalj bo potekala v četrtek, 1.2., od 14.-16. ure v dvorani hotela Kompas, medalje  pa bodo podeljevali skakalka Urša Bogataj, alpinist Matija Volontar, nekdanja smučarja Jure Košir in Alenka Dovžan ter veslač Iztok Čop.

(Visited 30 times, 1 visits today)
Close