Šola bo potekala na daljavo, odprtje nekaterih trgovin

6 novembra, 2020

Na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in vladni govorec Jelko Kacin.

Na podlagi vladnega sklepa o podaljšanju ukrepov in omejitev na področju vzgoje in izobraževanja šolski zavodi ostajajo zaprti. Ministrica Kustečeva je potrdila, da se bo pouk v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v naslednjem tednu izvajal na daljavo. Vrtci bodo tudi v prihodnjem tednu na podlagi presoje vrtcev in županov opravljali le nujno varstvo otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti na drug način.

»Pri današnji odločitvi nas je kot prvi kriterij vodila skrb za zdravje, takoj za njim pa za znanje. Ukrep je začasne narave in ga bomo naslednji teden ponovno preučili. Z danes sprejetim ukrepom se vračamo v način dela, ki je bil v veljavi v času prve krize spomladi letos,« je dejala ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Spremembe za trgovce

Vlada je na predlog ministra Počivalška podprla sprostitev nekaterih dodatnih dejavnosti, pri tem pa določila zelo jasne pogoje za njihovo izvajanje. Po besedah Cudermanove se z jutrišnjim dnem dovoli izvajanje dejavnosti, pri katerih obstaja zaradi narave dela zelo majhna možnost prenosa okužbe. Tako se dovoli:

  • izvajanje storitev zdravstvene pedikure,
  • delovanje specializiranim otroškim trgovinam,
  • odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago,
  • delovanje specializiranih prodajaln za prodajo motornih vozil in koles,
  • izvajanje storitev prodajaln, ki v pretežni meri omogočajo nakup pohištva,
  • storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirništva, urarstva in zlatarstva.

Definiralo se je dodatne pogoje po katerih se storitve lahko izvajajo. V vseh zaprtih prostorih se mora zagotavljati omejitev 1 stranke na 30m2 ali ene stranke na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

V trgovskih centrih je potrebno dodatno tej omejitvi zagotoviti tudi ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok za stranke pred vstopom in ob izstopu iz prostorov ter redno prezračevanje oziroma ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost.

 

Vir: gov.si

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 138 times, 1 visits today)