Slovenska Jakobova pot s kolesom? Da!

7 maja, 2021
Foto: Helena Štefanič

“Slovenska Jakobova pot s kolesom?” ste nas vprašali ob razmišljnju in načrtovanju letošnjih potepov po naši deželi in ob objavi Slovenska Jakobova pot. Raziskali smo!

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Tako Španska Jakobova pot, kot njena slovenska različica, imata možnost popotovanja po njej s kolesom. Trasa ne poteka vedno po stezicah, ki jih ubirajo romarji, ki hodijo peš. Večkrat zavije drugam ali pa pelje po cesti.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Foto: Helena Štefanič

En teden

276 km dolga pot vam bo s kolesom vzela približno en teden, kar je časovno ugodna možnost za tiste, ki si ne morete vzeti toliko časa, da bi pot prehodili peš. Kolesarji, ki so jo prevozili, pravijo, da je zahtevna, z veliko vzponi – kar 4200 višinskih metrov vzpona naredite na celotni poti od Slovenske vasi na slovensko-hrvaški meji do Trsta.

Odkrivanje Slovenije

Pot vam bo odkrila veliko skritih kotičkov naše dežele. Po Dolenjskem vas bo pot vodila skozi Podbočje, Pleterje, Kostanjevico na Krki, Novo mesto, Stražo, Ivančno Gorico, Stično, Višnjo Goro, preko Grosuplja in Golovca v Ljubljano. Nato pa skozi Vrhniko, Logatec, Predjamo do Razdrtega in naprej do Trsta. Na poti boste spoznavali bogato kulturno in zgodovinsko dediščino Slovenije, osupljivo lepo naravo, prijetne ter gostoljubne ljudi.

S knjigo in v smeri rumenih puščic na pot

Pot sta trasirala Helena in Franc Štefanič, ki sta leta 2010 izdala vodnik Slovenska kolesarska Jakobova pot. Tudi po kolesarski poti vas vodijo rumene puščice in Jakobove školjke, oznaki za kolesarsko pot pa je dodano še kolo.

Prenočujete lahko v hostlih, zasebnih nastanitvah, gostilnah, župniščih in samostanih. Spanje v slednjih daje popotovanju še poseben čar.

Foto: Helena Štefanič

Slovenska Jakobova pot ima več smeri: Dolenjska veja s 154 km teče od Slovenske vasi do Ljubljane, Gorenjska veja od Ljubljane do Višarij (150 km), Prekmursko – Štajerska veja od Kobilja do Ljubljane je dolga kar 270 kilometrov, Primorska pa od Ljubljane do Trsta poteka na 126 kilometrih.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 729 times, 6 visits today)