12:00 pop AKTUALNO

Skriti znak, da se v družini odvija nasilje

Mednarodni znak, s katerim lahko vsak nakaže, da doživlja nasilje v družini, brez kakršnega koli dokaza, ki bi ga lahko nasilna oseba uporabila proti žrtvi je ta: “Proti kameri pokažite odprto dlan, premaknite palec v dlan in ga z ostalimi prsti pokrijte v pest.”

Če vam nekdo pokaže takšen znak, nujno reagirajte. Kot pravi policija, ostanite mirni; osebi, ki vam je pokazala znak, ne pišite sporočil, ne govorite na glas o tem, kar vam je pokazala, enostavno le pokličite policijo – 113, ali pa za več informacij obiščite uradno stran policije.

Obvestite o znaku otroke

V tem času, ko se vedno večkrat znajdemo za štirimi stenami, ko so otroci nevidni, ko je žrtev z nasilnežem zaprta praktično cel dan, moramo biti toliko bolj pazljivi, saj se spremembe hitreje spregledajo ali zakrijejo.

Policija poziva vse pedagoške delavce, da učite svoje učence, dijake in študente o pojavnosti in oblikah nasilja ter jih obvestite o tej možnosti klica na pomoč. “Vsekakor je pri tem pomembno poudariti resnost znaka, ki se v nikakršnem primeru ne sme zlorabiti, saj ne želimo, da izgubi pomen in svojo vrednost,” še poudarjajo.

Vir: Slovenska policija

(Visited 188 times, 1 visits today)
Close