12:55 pop AKTUALNO, GOSPODARSTVO

Recesija v EU bo globlja od napovedi

Iz poletne gospodarske napovedi 2020 Evropske komisije izhaja, da se evropskemu gospodarstvu obetajo še globlja recesija in večje razlike, kot je bilo pričakovati spomladi.

»Kljub hitremu in celovitemu odzivu politike na ravni EU in na nacionalni ravni se bo gospodarstvo EU letos zaradi koronavirusne pandemije znašlo v globoki recesiji. Ker odpravljanje ukrepov zapore poteka bolj postopno, kot je bilo predvideno v pomladanski napovedi, bo vpliv na gospodarsko aktivnost v letu 2020 večji od pričakovanega,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

 

Krčenje za dobrih 8 odstotkov

Glede na poletno napoved naj bi se gospodarstvo evrskega območja v letu 2020 skrčilo za 8,7 odstotka, v letu 2021 pa naj bi zraslo za 6,1 odstotka. Gospodarstvo EU naj bi se v letu 2020 skrčilo za 8,3 odstotka in v letu 2021 zraslo za 5,8 odstotka. »V letu 2020 naj bi se gospodarstvo torej skrčilo bistveno bolj, kot je bilo predvideno v pomladanski napovedi (7,7 odstotka za evrsko območje in 7,4 odstotka za celotno EU). Tudi rast v letu 2021 naj bi bila nekoliko nižja od pomladanskih projekcij,« razlagajo na Predstavništvu.

Slovensko gospodarstvo naj bi se v letu 2020 skrčilo za 7 odstotka, v letu 2021 pa naj bi zraslo za 6,1 odstotka. Ocena okrevanja slovenskega BDP v letu 2021 je v poletni napovedi v primerjavi s pomladansko nižja za 0,6 odstotne točke, medtem ko ocena padca BDP v letu 2020 ostaja enaka.

Evropski  izvršni podpredsednik za gospodarstvo za ljudi Valdis Dombrovskis je ob tem dejal: »Gospodarski učinki zapore so večji, kot smo prvotno pričakovali. Razmere so še naprej težavne in soočamo se s številnimi tveganji, vključno z drugim obsežnim valom okužb. Ta napoved zato dobro ponazarja, zakaj potrebujemo dogovor o našem ambicioznem svežnju ukrepov za okrevanje, Next Generation EU, za pomoč gospodarstvu. Letos in prihodnje leto lahko pričakujemo ponoven zagon, vendar bomo morali biti pozorni na različno hitrost okrevanja. Še naprej moramo ščititi delavce in podjetja ter tesno usklajevati naše politike na ravni EU, da bomo na koncu močnejši in enotni.“«

 

 Okrevanje po članicah ne bo enakomerno

»Okrevanje naj bi se po napovedih v drugi polovici letošnjega leta okrepilo, čeprav bo po državah članicah še vedno nepopolno in neenakomerno. Šok za gospodarstvo EU je simetričen v smislu, da je pandemija prizadela vse države članice, vendar bosta tako upad gospodarske rasti v letu 2020 kot moč okrevanja v letu 2021 predvidoma zelo različna,« pa dodajajo na Predstavništvu.

(Visited 435 times, 2 visits today)
Close