Prva ptica te vrste opažena v Sloveniji!

9 avgusta, 2021
“V četrtek, 5. 8. 2021, je obiskovalec Škocjanskega zatoka Miroslav Repar opazil in fotografiral nenavadno ptico, ki se je hranila v nizki travi pred opazovalnico št. 5,” so sporočili iz Naravnega rezervat Škocjanski zatok.
Fotografije so takoj zaokrožile po spletu in izkazalo se je, da gre za zelo redko vrsto pribe Vanellus cinereus, ki še nima uradnega slovenskega imena. Začasno so jo, kot pravijo v Škocjanskem zatoku, poimenovali pepelasta ali sivoglava priba (po angleškem izrazu za vrsto, Grey-headed Lapwing).

Kot so še poudarili, opazovanje predstavlja prvi podatek te vrste za Slovenijo in le peti podatek za območje Zahodne Palearktike. “Pepelasta priba” namreč prihaja z Daljnega vzhoda, kjer gnezdi na severovzhodu Kitajske in na Japonskem, prezimuje pa na celinskem delu Jugovzhodne Azije.

Izjemna redkost je te dni v Škocjanski zatok privabila mnogo radovednih ornitologov iz cele Slovenije, pa tudi iz tujine (Avstrija, Italija). V soboto se je po poročanju še vedno zadrževala v Škocjanskem zatoku, in sicer na močvirnem travniku pred opazovalnico št. 5.

Vir: Naravni rezervat Škocjanski zatok
Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 463 times, 1 visits today)