Protikoronski zakon: PKP4 nadomestila, karantena in Covid-19 aplikacija

10 julija, 2020

Poslanske in poslanci Državnega zbora so včeraj potrdili t.i. protikoronski zakon. Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covid-19 (t.i. PKP4). Gre za četrti sveženj ukrepov, s poudarkom na ohranitvi čim več delovnih mest in preprečitvi širjenja virusa COVID-19.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

 

“Poglavitni ukrepi so zato nanašajo na podaljšanje ukrepa čakanja na delo, določitev in plačilo nadomestila za odrejeno karanteno, financiranje dodatnih kadrov v socialno varstvenih zavodih v javni mreži in Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje ter na uvedbo mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi,” pojasjnuje vlada in poudarja, da je cilj PKP4 zaščititi zdravje ljudi, preprečiti širitev okužbe in odgovoriti na realne potrebe državljank in državljanov Republike Slovenije.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Podaljšanje ukrepa čakanja na delo

Za trg dela sta bila z namenom ohranitve delovnih mest sprejeta dva ključna interventna ukrepa, ukrep povračila nadomestila plače za čakanje na delo in ukrep subvencioniranja skrajšanega polnega delovnega časa. Da bi ohranili zaposlitve delavcev, se s PKP4 podaljšuje povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija, z možnostjo podaljšanja do konca septembra.

Karantena

Breme izplačila nadomestila plač za delavce v karanteni, ki jim delodajalec ne bo mogel organizirati dela na domu, se do konca septembra prelaga na državni proračun. Delodajalci bodo lahko povračilo nadomestila plače za ta primere uveljavljali najdlje do 30. septembra 2020.

“Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni, pri čemer se za tiste, ki jim bo odrejena karantena in jim bo delodajalec lahko odredil delo na domu,  nič ne spreminja. Za tiste, ki jim bo odrejena karantena in jim delodajalec ne bom mogel organizirati dela na doma,” pojasnjuje vlada, več pa TUKAJ.

Financiranje dodatnih kadrov domov za starejše

Varstvo starejših je ključna tema dela ministrstva pod vodstvom ministra Janeza Ciglerja Kralja. 31 milijonov se v PKP4 namenja reševanju kadrovske stiske v naslednjih dveh letih. Finančna sredstva se bodo namenila financiranju dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih v javni mreži, za izvajanje socialnovarstvenih in zdravstvenih storitev. Kadrovska okrepitev in izboljšanje standardov v domovih tako ne bo preložena na pleča oskrbovancev oziroma njihovih svojcev.

“Dodatno kadrovsko podporo se bo zagotovilo tudi ZRSZ. V času epidemije COVID-19 so zaposleni na ZZRSZ zavzeli pomembno vlogo kot glavni izvajalci interventnih ukrepov. Tudi v bodoče bo ZRSZ imel zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju pogojev za odziven trg dela. Prihodnji 2 leti bosta namreč ključni za zagotovitev stabilnega gospodarstva in posledično delovna mesta, zato tudi zagotavljamo potrebno kadrovsko podporo ZRSZ,” razlaga vlada.

Protikoronski zakon vsebuje tudi Covid-19 aplikacijo

Četrti ukrep, ki sodi v pristojnost Ministrstva za javno upravo, se nanaša na preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19. Zakon določa vzpostavitev in zagotavljanje delovanja mobilne aplikacije za obveščanje oseb o stikih z okuženimi z virusom SARS-CoV-2, ki temelji na določbah zakona o nalezljivih bolezni.

“Namestitev in uporaba mobilne aplikacije bo prostovoljna in brezplačna, razen v primerih, ko bo posameznik potrjeno pozitiven na virus. V teh primerih bo namestitev mobilne aplikacije obvezna z vnosom naključne kode,” zatrjujejo na vladi.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 384 times, 1 visits today)