Pri razvoju novih cepiv sodeluje tudi podjetje iz Ajdovščine

5 novembra, 2021

Podjetje BIA Separations iz Ajdovščine, del nemške družbe Sartorius, je v rekordnih štirih mesecih uspešno razvilo optimiziran proces proizvodnje cepiva mRNA.

Razvilo ga je v sodelovanju z družbo BioNet, vodilnim tehnološkim podjetjem na področju izdelave gensko spremenjenih cepiv. Proces je bil uspešno uporabljen za proizvodnjo cepiva proti COVID-19, ki gre v klinično fazo I testiranja.

BIA Separations – Sartorius, vodilni razvijalec monolitne tehnologije ter ekskluzivni proizvajalec kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo velikih biomolekul ter virusnih delcev, se je s strokovno ekipo za razvoj genskih cepiv BioNet povezal v začetku leta 2021. Družbi sta v sodelovanju najprej razvili optimiziran proces proizvodnje cepiva pDNA in nato še cepiva mRNA ter obe tehnologiji uspešno prenesli iz laboratorijev BIA Separations v industrijski obrat podjetja BioNet.

Cepiva

BIA Separations – Sartorius in BioNet sodelujeta tudi pri drugih projektih z namenom povečanja razvojnih zmožnosti in proizvodne zmogljivosti cepiv z nukleinsko kislino, tako pDNA kot mRNA, v Evropi, Avstraliji ter državah v razvoju.

Cepivo mRNA, ki ga proizvajajo v proizvodnem obratu podjetja BioNet, je razvil center za raziskovanje cepiv Chula (Tajska) v sodelovanju z Univerzo v Pensilvaniji, ZDA.

BioNet proizvaja edina rekombinantna cepiva proti oslovskemu kašlju na svetu, ki vsebujejo gensko modificiran pertuzijski toksin (Pertagen®, Boostagen® in BoostagenRED). BioNet razvija genska cepiva proti virusu SARS-CoV2 z uporabo platform tehnologije pDNA in mRNA. Za cepivo DNA (Covigen) potekajo klinična preizkušanja v Avstraliji, za cepivo mRNA (ChulaCov19) pa se pričakuje, da bo kmalu stopilo v fazo preizkušanj 2/3.

Proces proizvodnje razvili v čudežnih štirih mesecih

Aleš Štrancar, izvršni direktor podjetja BIA Separations – Sartorius je ponosen, da so bili izbrani za partnerja razvojne strategije podjetja BioNet: »Z veseljem smo sodelovali pri načrtih za razvoj procesa mRNA. Zaradi omejitev povezanih s Covidom, sta se vse delo in prenos tehnologije koordinirala prek telekonferenc, brez fizičnih srečanj in usposabljanj. Kljub temu smo proces proizvodnje razvili v zgolj štirih mesecih, kar je že skoraj čudež. To ne bi bilo mogoče brez izjemno izkušene in motivirane ekipe podjetja BioNet. Posebna zahvala pa gre tudi našim ekipam, ki so ponovno uspele razviti proces proizvodnje v rekordnem času.«

 

vir: BIA Separations – Sartorius

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 58 times, 2 visits today)