2:18 pop AKTUALNO

Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu!

Slovenska turnokolesarska pot v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti.

Na celotni trasi zbere več kot 50 tisoč višinskih metrov, najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline (1 m). Vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah, a tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog kolesarjev, je pa mestoma naporna, ponekod je treba kolo tudi potiskati, vendar nikjer nositi.

O priljubljenosti STKP priča tudi podatek, da je bilo prodanih že več kot 3300  Dnevnikov Slovenske turnokolesarske poti, 23 kolesarjev pa jo je že prevozilo v celoti. Slovenska turnokolesarska pot tehnično ni prezahtevna, namenjena je predstavitvi gorskega sveta, njenim naravnim danostim, pa tudi zgodovinskih in etnološkim zanimivosti in ne zgolj športnim ciljem.

Poseben turnokolesarski dogodek to soboto

Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije (KTK PZS) se je v sodelovanju z zavarovalnico Generali odločila, da v soboto, 12. septembra, izpelje poseben turnokolesarski dogodek:  Sprejmi Migimigi izziv! Prekolesarimo Slovensko turnokolesarsko pot v enem dnevu! Pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov PZS se bodo na 41 tras  1850-kilometrske krožne poti podali planinci na kolesu, da bi edinstveno pot predstavili širšemu krogu rekreativcev.

“Letošnji izlet po STKP je namenjen izobraževanju kolesarjev o pravilnem turnem kolesarstvu in ozaveščanju o potrebi po uskladitvi zakonodaje, ki ureja turno kolesarstvo. Udeležba je brezplačna. Prijave so številčno omejene in jih sprejemamo do 11. septembra  do 10. ure,” so povedali na organizatorji. Prijavite se lahko na strani www.migimigi.si/stkp1dan.

Lani 200 planincev na kolesih

Lani se je dogodka udeležilo več kot 200 planincev na kolesu in v PZS si želijo, da bi bila tudi letošnja številka primerljiva oziroma celo višja. Število turnih kolesarjev se namreč izjemno hitro povečuje, kar dokazuje okoli 10 odstotna rast prodaje gorskih koles v zadnjih nekaj letih.

Še vedno je precej tistih, ki ne poznajo osnov turnokolesarskega bontona, zato bo letošnji izlet po STKP namenjen izobraževanju kolesarjev o pravilnem turnem kolesarstvu.

TUKAJ lahko preverite poznavanje pravil turnega kolesarstva.

Turnokolesarski izlet bo izveden ob upoštevanju ukrepov, ki veljajo pri preprečevanju okužb z novim koronavirusom in bo število udeležencev tako na posamezno etapo omejeno, zato je nujno potrebna prijava preko portala Migimigi.

Več o Slovenski turnokolesarski poti in predstavitev posameznih etap >>> www.stkp.pzs.si.

 

 

(Visited 164 times, 1 visits today)
Close