9:00 dop AKTUALNO

“Povečevanje testiranja zelo pomembno za obvladovanje epidemije, ki je še vedno v porastu”

Ministrstvo za zdravje je v petek izvajalce na primarni ravni obvestilo o spremenjenem načinu testiranja na covid-19. Glede na nedavno vključitev večjega števila mest za odvzem brisov se skladno s priporočili strokovno svetovalne skupine, ponovno poveča odvzem brisov nosno-žrelnega predela.

“To pomeni, da se brisi nosno-žrelnega predela ponovno jemljejo pri vseh osebah s sumom na covid-19. Povečevanje odvzema brisov, ki so dostopni v čim krajšem času, je zelo pomembno za obvladovanje epidemije, ki je še vedno v porastu,” so povedali.

Odvzeme brisov morajo izvajalci zagotavljati najmanj 8 ur dnevno. Zagotoviti ga morajo še isti dan oz. najpozneje v 24 urah. Večji zdravstveni domovi odvzem brisa zagotovijo tako, da je mesto odvzema pacientu čim bližje. V primeru, da odvzema ne morejo zagotoviti v tem časovnem okviru, osebo napotijo na drugo odvzemno mesto, kjer je pravočasen odvzem možen.

V primeru, da je obolelih več družinskih članov, je še vedno smiselna presoja ali se na odvzem napoti vse družinske člane. Izredno pomembno je, da se osebe, ki imajo znake in simptome bolezni covid-19 takoj osamijo. Enako velja za vse tesne stike obolelega, predvsem v družini.

 

Vir: MZ

(Visited 115 times, 1 visits today)
Close