7:00 pop AKTUALNO

Pomagajmo starostnikom do toplih obrokov z drugačnim darilom

V društvu Humanitarček so se spomnili čudovite akcije. Pripravili so paketek za peko kruha, ki ga lahko podarite nekomu kot božično darilo ali pa ga podarite svoji družini in se ob vsakem receptu spomnite, da je zaradi vas … nekje na mizi starostnika ali starostnice zaradi tega topel obrok.

Lenka je ena izmed 37.000 starostnikov, ki živijo z manj kot 300 € in ena izmed 90.000, ki živijo pod pragom revščine. Nanjo je pred dvema letoma naletela študentka, ki jo je v okviru vaj obiskala na domu s patronažno. Gospa je pri skoraj 80 letih živela v enosobnem stanovanju brez elektrike. Imela je knjige, ki jih je prebirala, da si je krajšala čas. Pomagal ji je tudi tranzistorček, a ga je poslušala le dve uri na dan, da je prihranila baterije. 15. v mesecu je imela doma le 2 konzervi fižola, nekaj kock argo juhe in nekaj vrečk instant juhe. S tem je preživela do konca meseca. Ob sobotah je hodila po znižan kruh. Kolikor je dobila za slab evro. Njena pokojnina je znašala 298€.

#projektVida

Študentka patronaže jo je vključila v #projektVida, društva Humanitarček. Slednji pa so povedali, da so potrebovali kar nekaj časa smo potrebovali, da nam jim je zaupala, da je znala sprejeti pomoč. “Vedeli smo namreč, da je nekaj paketov hrane le obliž na zevajočo rano … Najprej smo ji pomagali do varstvenega dodatka, ki ji na tako nizko pokojnino pripada … pa do izredne socialne pomoči … dopolnilnega zavarovanja, ki je pri starostnikih nuja, saj je drugače doplačilo (že samo za zdravila) preveliko … do rednih obrokov in redne “fasnge” … ” so zapisali v društvu.

Pogosto je samo jokala v svojem stanovanju. Nikamor ni hotela. Vse, kar si je želela, so bile “rože”, da jih nese na grob moža in mame. In jih je dobila, vedno. Čeprav bi nekdo rekel, da “to ni nujna stvar za preživetje”.

Med vso to logistiko razreševanja, so povsem slučajno spoznali gospo Majdo. Poznala je Lenkino zgodbo iz otroštva. Njena mama je bila Lenkina učiteljica. Majdi je pred leti umrl mož, čez dan je pazila na tri vnuke. Popoldne pa ji je bilo dolgčas v veliki hiši. Po dolgem prigovarjanju je Lenka odšla živeti k njej, v veliko hišo. Sedaj ima svojo sobico, povsem ločen vhod in noro lepe rože. Skupaj si krajšata čas, kuhata, pečeta, urejata vrt in pridelujeta zelenjavo …. Lenka se rada ukvarja z vnučki gospe Majde – neizmerno potrpežljiva je. Celo Bineta je naučila brati. In si pustila takšno kito, kot jo je imela mamca ….
Njeno celotno zgodbo si lahko preberete TULE.

In kako je prišlo do peke?

V društvu Humanitarček so napisali, da so veseli, ker je gospa opolnomočena “Naše pomoči ne potrebuje več. Nam pa z gospo Majdo vsako leto spečeta potice za ostale #vide, pripravita ozimnico. Lenkine izdelke ste lahko občudovali tudi v lanskih “lunch paketkih”.

Kot pravijo v društvu Humanitarček, ni “zmaga” število #vid, ki jih imajo v programu. Ampak število tistih, ki so se postavile na svoje noge … in imajo omogočene sistemske rešitve, zgrajeno socialno mrežo … in lahko zmorejo naprej brez pomoči humanitarnih organizacij … kajti verjamemo, da človek lahko mirno spi le, ko ve, da je neodvisen … in se mu ni treba bati, ali bo zmogel konec meseca … ali pa ga bo premagala lakota …

A kljub temu, da je Lenki uspelo ponovno postati neodvisna, je starostnikov, ki potrebujejo pomoč vedno več. Paket je nastal skupaj  #vidami, ko so v društvu v času prvega korona vala ostali brez kvasa za svoje starostnike ob množičnih preobširnih nakupih. Takrat jim  je priskočila na pomoč Anita Šumer z njenim Rudlom (kot pravi sama svojim drožem za peko kruha). In kljub temu, da jih je skrbelo, kako ga bodo starostniki sprejeli, se je skrb izkazala za povsem odveč.

Skrb za Rudla, tudi če ne pečejo kruha

Ne pečejo vsi njihovi starostniki iz #projektVida kruha, imajo pa doma v več kot 80% doma droži. Nekateri samo “skrbijo zanj” ter ga nato predajo, da z njim spečejo v društvu. Skrb za Rudla jih zaposli. Ravno tako pa jim jih je uspelo motivirati za pripravo različnih jedi z njim.

In tako je nastal letošnji paketek. “Vsebuje knjižico, v kateri so predstavljene  #vide, njihove zgodbe in samo njihovi recepti. V društvu pravijo, da jih zmore vsakdo.  Njihov gospod Zvone je prispeval prav poseben recept, ki ga ne boste našli nikjer drugje (njami!). Ko pa osvojite te, je Anita Šumer v knjižici delila nekaj svojih receptov. Predvsem pa dragocenih nasvetov. Knjižici pa je dodan tudi Rudl. Ja – pravi, pravcati, izvorni Rudl, ki ga ne morete kupiti nikjer drugje,” povedo v Humanitarčku.

Cena kompletka je 12 evrov. Sredstva so namenjena toplim obrokom #vid.
Lahko ga podarite nekomu kot božično darilo … ali pa ga podarite svoji družini in se ob vsakem receptu spomnite, da je zaradi vas … nekje na mizi topel obrok.

Na voljo so od 23.11.2020 na www.projektvida.org.

Paketki gredo na pot med 7-12.12.2020. Da bodo ravno pravi za praznične dobrote.

(Visited 234 times, 2 visits today)
Close