9:12 dop AKTUALNO

Polepšali so napajalnike za vodo za čebele

Pernod Ricard Slovenija je danes v prostorih Čebelarske zveze Slovenije na Brdu pri Lukovici izvedel dan družbene odgovornosti Responsib’ALL Day. Zaposleni v Pernod Ricard Slovenija so s pomočjo Čebeleraske zveze Slovenije (ČZS) izdelali umetniške vodne napajalnike za čebele, ki sodijo k tradicionalno posebnim in lepim panjskim končnicam, značilnim za naš prostor.

“Voda je surovina, ki jo pri proizvodnji pijač porabimo največ, hkrati pa se v podjetju zavedamo, da je voda ključna za preživetje planeta. Visoko v tej verigi so tudi čebele, ki za svoj razvoj potrebujejo neoporečno vodo,” je odločitev o tematiki letošnjega dneva družbene odgovornosti povedala Urša Draginc, vodja organizacije Resposib’ALL Day v družbi Pernod Ricard Slovenija.

Neoporečna voda je namreč eden ključnih dejavnikov za razvoj čebelje družine. Potrebujejo jo za mehčanje kristaliziranega medu in za pripravo hrane, v hudi poletni vročini pa z njo hladijo notranjost panjev. Eno prvih čebelarskih opravil je tako postavitev napajalnikov za vodo.

Poslikane panjske končnice – poslikani napajalniki za vodo

Ker so poslikane panjske končnice značilne za slovenski prostor in s tem čebelnjaki nekaj posebnega, k temu videzu sodijo tudi umetniško obarvani vodni napajalniki za čebele. Zato so se v Pernod Ricard Slovenija odločili, da bodo zaposleni umetniško porisali 10 napajalnikov za vodo, ki jih bodo podarili Čebelarski zvezi Slovenije.

“Panjske končnice so zagotovo ena od posebnosti in edinstvenosti slovenskega čebelarstva ter slovenske umetnosti in kulture. S svojim izgledom bogatijo podobo slovenskih čebelnjakov in pripovedujejo zgodbo tako iz preteklosti kot iz sedanjega časa. K lepi podobi čebelnjaka in njegove okolice bodo zagotovo pripomogli tudi umetniško izdelani vodni napajalniki za čebele, ki bodo še dodatno popestrili izgled čebelnjaka,” je o projektu povedal Simon Golob, svetovalec za tehnologijo čebelarjenja v Čebelarski zvezi Slovenije.

Pomanjkanje habitatov in hrane

V ČZS sicer opozarjajo, da se čebele in divji opraševalci v zadnjem času srečujejo s problemom izginjanja njihovih habitatov, izginjanja pestrosti in določenih medovitih rastlin, ki jim nudijo hrano. V določenih obdobjih pa se čebele in opraševalci zaradi vpliva vremena soočajo tudi z občutnim pomanjkanjem virov hrane. “Ravno zaradi tega je nujno, da se o pomenu čebel in drugih opraševalcev ozavešča in da se jim z različnimi projekti tudi pomaga,” je poudaril Golob.

V Pernod Ricard Slovenija k umetniškemu ustvarjanju napajalnikov za vodo za čebele tako spodbujajo tudi širšo javnost, ki lahko svoje izdelke podari lokalnim čebelarjem in s tem pripomore, da bodo čebele imele vedno svež dotok vode iz lepih napajalnikov, ki sodijo k tradicionalno posebnim panjem v slovenskem okolju. V ČZS pa dodajajo, da lahko prebivalstvo za čebele lahko samo največ naredi z ohranjanjem okolja in sajenjem medovitih rastlin.

(Visited 246 times, 1 visits today)
Close