Podražitve energije – kako bo ukrepala Slovenija?

22 oktobra, 2021

Kako se bo na podražitve v energetiki odzvala EU in kako Slovenija? »EU uvozi 90 % plina, ki ga porabi, s tem je Unija preveč odvisna od plina in njegovega uvoza, kar jo dela ranljivo,« opozarja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Prednostna naloga EU v trenutni situaciji je pomagati ranljivim družinam in podjetjem. »Nekateri ukrepi se lahko v skladu z veljavnimi pravili sprejmejo zelo hitro. To vključuje pomoč podjetjem, zlasti malim in srednjim podjetjem, v skladu s pravili o državni pomoči, ciljno podporo potrošnikom in nižanje davkov in dajatev na energijo. Na teh področjih lahko države članice ukrepajo zelo hitro,« je v nagovoru poslanem Evropskega parlamenta povedala Ursula von der Leyen.

Zveza potrošnikov Slovenije poziva vlado, naj ukrepa

Na Zvezi potrošnikov so, skupaj z 9 nevladnimi in drugimi organizacijami civilne družbe, Vladi RS poslali poziv, naj se na napovedane podražitve energije odzove z različnimi ukrepi, ki bodo potrošnikom še naprej zagotavljali cenovno dostopno energijo.

“Ključno je zagotoviti cenovno dostopno energijo potrošnikom in jih ne siliti v izbiro, ali plačati račun za energijo ali večerjo za družino,” so poudarili.

Ukrepi, ki jih predlagajo, so:

  • kontrola maloprodajnih cen energije za vsa gospodinjstva,
  • znižanje davčnih stopenj in trošarin na računih za energijo, kar bo potrošnikom omogočilo nižji račun za energijo,
  • prepoved odklopa iz energetskega omrežja ali daljinskega sistema ogrevanja za energetsko revna in ranljiva gospodinjstva ne glede na izpolnjevanje obstoječih pogojev za nujno oskrbo vsaj do konca kurilne sezone 2021/22,
  • naj se razširjena prepoved odklopa električne energije v času ogrevalne sezone uredi tudi v Zakonu o oskrbi z električno energijo, ki je v postopku sprejemanja,
  • naj se energetsko revnim in socialno šibkim gospodinjstvom dodelijo nujna finančna sredstva (»energetski vavčer«) za plačilo povečanih stroškov za energijo, v višini najmanj 100 evrov,
  • socialna plačila energije najbolj ogroženim se lahko financirajo tudi s sredstvi iz evropskega sistema za trgovanje z emisijami (Podnebni sklad).

Vlada se je za enkrat odzvala na podražitev energije z regulacijo cen kurilnega olja, razmišlja pa tudi o uvedbi energetskih vavčerjev.

Vir: ZPS, EK

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 40 times, 1 visits today)