1:50 pop AKTUALNO

Po smrti slonice v Pakistanu vse več pozivov k zaprtju živalskih vrtov

Primer slonice Noor Jehan iz pakistanskega ZOO je pritegnil pozornost in sprožil vrsto kritik o zanemarjanju v živalskih vrtovih države

Noor Jehan, afriška slonica, ki bi naravno živela 60 do 70 let, zdravje ni dobro služilo, prejšnji mesec je padla v mlako in ni se mogla več pobrati. Kasneje je, pri zgolj 17 letih, poginila.

Mednarodna organizacija za dobrobit živali Štiri tačke (Four Paws) pravi, da ZOO v Karachiju ni primerno opremljen za slone – že lani so ob obisku priporočali premestitev slonice in njenega slonjega prijatelja Madhubala.

“Žal naša priporočila niso bila uslišana,” so povedali ob tragični novici, ki je po njihovih besedah opomnik, da se mora trpljenje divjih živali v ujetništvu prenehati – tako v Pakistanu kot povsod po svetu.

Vlada Pakistana zdaj razmišlja o zaprtju dotičnega živalskega vrta, kar je po mnenju Four Paws potencialna prelomna točka glede zadeve. V Pakistanskih živalskih vrtovih so namreč v zadnjih letih nanizali kar nekaj prezgodnjih smrti živali, enega so tudi že zaprli.

“Divje živali ne spadajo v zapor”

Pakistanska organizacija za živali je v svet poslala sporočilo: “Divje živali spadajo v divjino. Ujete divje živali v današnjem času spadajo v zavetišča zanje, ne pa v zapor.”

Ob tem večina tistih, ki se ukvarjajo z zaščito živali, priznava, da ne morejo vseh živalskih vrtov zapreti kar čez noč, temveč potrebujejo načrt na nacionalni ravni – hkrati pa posodobitev smernic o dobrobiti živali (v uporabi so iz leta 1890).

(Visited 123 times, 3 visits today)
Close