Avtor bv; foto shutterstock.com 6:23 pop AKTUALNO

Planica, športni raj pod Poncami, gosti Nordijsko svetovno prvenstvo

V zimskih športih je Slovenija trdno zasidrana v koledarjih tekem za svetovni pokal, večkrat je gostila tudi svetovna prvenstva. In zdaj prihaja Nordijsko svetovno prvenstvo 2023 v Planici.

Čeprav smo vajeni vsakoletnega praznika v Planici ob spremljanju smučarskih poletov, se nam letos, med 22. februarjem in 5. marcem 2023, v dolini pod Poncami obeta še bolj veličasten športni dogodek.

Planica bo namreč prizorišče največjega športnega dogodka v zgodovini Slovenije – FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. V desetih tekmovalnih dneh bomo na slovenskih tleh okronali nove svetovne prvake in prvakinje v teku na smučeh, nordijski kombinaciji in smučarskih skokih.

Poleg tega se obeta bogat spremljevalni program, ki bo večinoma potekal v Nordijskem parku v Kranjski Gori.

Število tekmovalcev bo okoli 2.500 iz prek 60 držav.

Planica kot del Triglavskega narodnega parka in skrb za okolje

Planica je del Triglavskega narodnega parka, edinega narodnega parka v Sloveniji, kjer je varstvo narave in sobivanje temeljni cilj.

Da bi čim bolj ohranili to prvinsko lepoto doline, organizatorji namenjajo v okviru dogodka izredno velik poudarek na trajnosti. “Cilj organizatorjev je ustvariti dogodek s skoraj nič odpadki, z najnižjim možnim ogljičnim odtisom. V ta namen so oblikovali zelo natančne trajnostne standarde, ki bodo tudi podlaga za nacionalne usmeritve za »outdoor« trajnostne športne dogodke,” poudarjajo na Slovenski turistični organizaciji.

Med drugim bo dostop v dolino imelo le omejeno število vozil tekmovalnih in televizijskih ekip. Za obiskovalce bo organiziran krožni avtobusni prevoz iz Kranjske Gore do Planice. V okolici Rateč, Podkorena in Kranjske Gore bodo urejena parkirna mesta na travnikih, ki jih bodo po končanem prvenstvu vrnili v prvotno stanje in ozelenili. Dostop v dolino bo imelo le omejeno število vozil tekmovalnih in televizijskih ekip. Za obiskovalce bo organiziran krožni avtobusni prevoz iz Kranjske Gore do Planice.

(Visited 52 times, 1 visits today)
Close