10:00 dop AKTUALNO

Patrizia Pahor najboljša slovenska prevajalka med dijaki

Patrizia Pahor z Dvojezične srednje šole Lendava je letošnja slovenska zmagovalka vseevropskega prevajalskega tekmovanja Juvenes Translatores. Prevajala je iz nemščine v slovenščino.

»Prevajalskega tekmovanja, ki je potekalo 26. novembra 2020 v vseh 27 državah članicah EU, se je udeležilo 2.797 dijakov in dijakinj iz 664 srednjih šol. Med 552 možnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov EU so izbrali 150 kombinacij, najpogosteje pa so prevajali v svoj materni jezik. Tekmovanja se je tako kot prejšnja leta udeležilo tudi osem slovenskih šol, ki so na tekmovanje prijavile 35 dijakov. Letošnja tema prevajanih besedil je bila Prebroditi težke čase – skupaj smo močnejši!,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

 

Spodbujanje učenja tujih jezikov

Namen vseevropskega tekmovanja Juvenes Translatores, ki ga Evropska komisija organizira že vse od leta 2007, je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim omogočiti prevajalsko izkušnjo. Na tekmovanju lahko sodelujejo sedemnajstletni dijaki, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. 

»Prevajanje je sestavni del EU že od same ustanovitve Skupnosti in je bilo predmet njene prve uredbe, ki je bila sprejeta leta 1958. Od takrat se je število jezikov EU z njeno širitvijo povečalo s 4 na 24,« razlagajo na Predstavništvu.

(Visited 194 times, 1 visits today)
Close