Odpoklic živil: ne le sladoledi, tudi lignji, grenivke, omake …

7 julija, 2021

Prejšnji teden nas je presenetila novica o odpoklicu številnih sladoledov. Naknadno je bil odpoklic preklican. Se je pa v teh dneh zvrstilo še nekaj drugih. Dobro je vedeti … 

Sladoledi so bili odpoklicani zaradi vsebnosti nedovoljene snovi etilen oksid. Odpoklic je bil izveden preventivno in kasneje preklican. Takole je pojasnila Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin: “Trgovska veriga ELeclerc je aktivnost umika/odpoklica sprožila na podlagi  postopkov, ki jih ima vzpostavljene v okviru svojega  notranjega nadzora.  Ukrep je bil sprejet  preventivno, na podlagi informacije, da je bila v enem od aditivov, ki se uporablja v proizvodnji sladoleda, ugotovljena prisotnost etilen oksida. Prejšnji teden so nas naknadno obvestili, da umik/odpoklic preklicujejo. Informacij o tem, da bi živila-sladoledi predstavljali tveganje za zdravje ljudi, nismo prejeli preko EU RASFF sistema, preko katerega smo se države članice dolžne obveščati o nevarnih živilih. Slednje pomeni, da francoske pristojne oblasti niso ocenile, da bi bila živila- sladoledi nevarni za uživanje. Umik oz.odpoklic sladoledov proizvajalca Mars Wrigley Global Segment, glede na trenutno prejete podatke, ni potreben.”

In drugi izdelki, za katere je bil izdan odpoklic?

Pripravek za omako za špagete Kania Bolognese Sauce Mix je bil odpoklican zaradi povišane vsebnosti svinca.

Serija rdečih grenivk je bila odpoklicana zaradi prisotnosti več škodljivih kemikalij (med drugim pesticidov).

Patagonski lignji so bili odpoklicani zaradi povišane vsebnosti svinca.

Olive, kjer je zaradi slabo zatesnjene embalaže možen pojav plesni, zaradi česar je lahko živilo zdravstveno neustrezno.

 

Za več obvestil spremljajte UVHVVR ali ZPS

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 811 times, 9 visits today)