7:52 dop AKTUALNO

Od 230 medvedov za odstrel so jih “odvzeli iz narave” že 158 – gre res le za zaslužek?

Seja parlamentarnih odborov za kmetijstvo in okolje, ki je potekala v četrtek, je imela na dnevnem redu dve točki, obe povezani z medvedi.

Izdano dovoljenje za “odvzem medvedov” se izvaja in nikoli ni bilo prekinjeno. “Do danes je bilo iz narave odvzetih 158 medvedov,” je v četrtek povedal Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Medtem so nevladne okoljske organizacije prepričane, da so na državni ravni predpisane visoke kvote odstrela zavarovanih živalskih vrst namenjene ustvarjanju ekonomske dejavnosti lovskega turizma in trgovanju z mesom medveda. Zavod za gozdove Slovenije, pravijo, predstavlja lovski turizem in trgovanje z mesom medveda kot »dodatni zaslužek lovskim družinam«.

10.000 evrov za medvedjo trofejo?

Kot navajajo, so na državni ravni predpisane visoke kvote odstrela zavarovanih živalskih vrst namenjene ustvarjanju ekonomske dejavnosti lovskega turizma: “Za odstrel medveda “lovski turisti” v povprečju plačajo okoli 1.000 evrov, za “trofejne” primerke pa lahko tudi do 10.000 evrov, kar pa predstavlja, po navedbah Zavoda za gozdove Slovenije, »dodatni zaslužek lovskim družinam«. Povprečna starost pobitih medvedov znaša manj kot tri leta, medvedji mladiči pa živijo z materjo dve leti.”

Nadalje navajajo, da je medvedov kožuh zaželena trofeja, njegove tace so draga delikatesa, medvedje meso je najdražja »divjačina«. Slovenija medvedje meso med drugim izvaža tudi v Ukrajino in Švico ter slovenski turizem promovira s ponudbo medvedjih kulinaričnih specialitet.

“Medtem, ko se medvede krmi, dovoli kvotno odstreljevati za trofeje in prodajo mesa, je dvom v prevlado koristi okolja pred interesi dobička in zadovoljitve človekovih osebnih vzgibov pri odstrelu 230 medvedov neizogiben,” še zaključujejo društvo za dobrobit živali AniMa, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter Alpe Adria Green.

(Visited 190 times, 1 visits today)
Close