8:00 pop AKTUALNO

Občina Bled sanirala pešpot v sotesko Vintgar

Občina Bled sanirala pešpot v sotesko Vintgar

Občina Bled je v oktobru in novembru urejala in sanirala pešpot v sotesko Vintgar, in sicer na odseku Slap Šum – sv. Katarina na Homu. Zaradi trenutnih razmer je soteska Vintgar zaprta.

Ena največjih in najbolj poznanih naravnih znamenitiosti v Gorjah je nedvomno med Hom in Boršt vrezana Soteska Vintgar. Leta 1891 sta jo odkrila fotograf Benedikt Lergetporer in Jakob Žumer, gorjanski župan in kartograf. Za turistične oglede je bila soteska Vintgar odprta leta 1893. Poti so bile od takrat večkrat obnovljene.

Čudovita pot

Soteska je dolga 1,6 km. Skoznjo teče čudovita zelenkasta reka Radovna s svojimi tolmuni, slapovi in brzicami. Višina pobočja je 250 metrov.

Steza nas vodi preko lesenih mostov in tako imenovanih Žumrovih galerij. “Potrebno je imeti dobro športno obutev, saj je pot na nekaterih predelih lahko spolzka in nevarna za zdrs. Na koncu nas pričaka mogočen, okoli 15 metrov visok slap Šum, ki je eden redkih slovenskih rečnih slapov. Okrepčate in spočijete se lahko pri vhodu v sotesko Vintgar ali pri slapu Šum. Nazaj se lahko vrnete po isti poti ali pa preko Homa do svete Katarine, kjer je zgodovinska cerkvica in čudovit razgled na Karavanke.”

Letos nov režim

Turistično društvo Gorje, ki že desetletja upravlja sotesko Vintgar, je letos zaradi epidemije uvedlo nov režim obiskovanja, in sicer na način, da je možen vstop v sotesko le na zgornjem koncu v Podhomu. “Obiskovalci se po ogledu soteske vračajo na Blejsko Dobravo, po levem bregu Radovne po strmih pobočjih Boršta na izhodišče v Podhomu ali pa od Slapa Šum preko severovzhodnih pobočij Homa na razgledno točko pri cerkvici sv. Katarine ter naprej po pašnikih na južnih pobočjih Homa preko Podhomskega robu prav tako nazaj na izhodišče oziroma parkirišče pred vhodom v sotesko v Podhomu.”

Občina Bled je na poti izvedla ureditvena, vzdrževalna in sanacijska dela, cilj pa je bil tudi jasno urediti usmerjevalno signalizacijo, ki bo pomagala predvsem pohodnikom in turistom.

 

Vir: gorje, slovenia.info, vintgar.si

(Visited 677 times, 1 visits today)
Close