Novoletni okraski lahko povzročijo požar

24 decembra, 2021
Foto: Zavarovalnica Triglav

Praznični okraski dajejo decembru poseben čar. Mnogi si tako ne znajo predstavljati zadnjega meseca v letu brez adventnih venčkov, raznovrstnih lučk, svečk in smrečic. A različni okraski, med njimi tudi adventni venčki, so lahko krivi za izbruh požara doma. Po podatkih Zavarovalnice Triglav je ravno obdobje božično-novoletnih praznikov požarno najnevarnejše v Sloveniji.

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Na pomen ustrezne preventive zato v Triglavu opozarjajo s tradicionalno novoletno preventivno akcijo »Za boljši jutri«, s katero že osmo leto zapored del svojih sredstev ob koncu leta namenjajo različnim preventivnim projektom po vsej državi.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

“December precej odstopa od povprečja letnih škod, ko gre za požare,” pravijo. Leta 2016 so tako v zadnjem mesecu leta popisali skoraj enkrat več škod zaradi požara, kot je bilo siceršnje mesečno povprečje. Podoben trend so zabeležili leta 2017, ko je bilo v zadnjem koledarskem mesecu 65 % več požarov. V letu 2018 je skupno število škod zaradi požara sicer padlo, a december je še vedno izstopal s skoraj 60 % več škod, do katerih pride povprečno na mesec. Tudi v letih 2019 in 2020 je bilo decembra skupno število škod višje v primerjavi z ostalimi meseci.

Kateri okraski so najbolj požarno nevarni?

  • Adventni venčki – sveče na venčkih. “Čeprav lahko požar povzročijo tako naravni kot plastični adventni venčki, med njima vseeno obstaja razlika. Suh naravni venček se bo namreč po zagotovilih strokovnjakov vnel in zgoreval hitreje od plastičnega,” povedo v zavarovalnici.  Več o tem, kako pogasiti adventni venček, so predstavili v tem videu.
  • (Nizkocenovne) lučke so najpogostejši vir vžiga novoletne jelke. Zaradi velikosti plamena in hitrega požarnega preskoka na okoliške predmete so požari na novoletnih jelkah celo nevarnejši od gorečih venčkov.

S posledicami nespametnega ravnanja se navadno prvi spopadajo gasilci, ki vseskozi opozarjajo na pomen ustrezne preventive.

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 44 times, 5 visits today)