Novice o Covid-19 aplikaciji so tu: kaj bo počela in česa ne?

4 avgusta, 2020

Aplikacija je na osnovi nemške različice že prilagojena za slovenske razmere in je v fazi testiranja. Aplikacijo so poimenovali#OstaniZdrav in jo predstavili na novinarski konferenci .

 

“Do roka, do sobote, 1. avgusta, bo oddana v mobilni trgovini Google Play in App Store,” so zagotovili Vpliva na hitrost pregleda in odobritve primernosti aplikacije za objavo v App Store in Google Play ministrstvo nima, bodo pa ves čas v pripravljenosti, če bi bilo potrebno tekom pregledov zagotoviti dodatne informacije oziroma dokumentacijo.

Za delovanje boste morali vklopiti bluetooth

Poudarili so, da aplikacija nima dostopa do imenika telefona oziroma do nikakršnih drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta lastnika aparata.

Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije Bluetooth.

Poleg naključne oddajne kode se na telefonu beleži še samo čas trajanja srečanja in oddaljenost med njima. Ne beležita se niti lokacija srečanja niti ime uporabnika.

Aplikacija bo ocenila tveganje kot nizko, višje ali – neznano!

Če se za uporabnika na testiranju izkaže, da je pozitiven, bo lahko prostovoljno obvestil druge osebe, s katerimi se je okuženi srečal v zadnjih dneh, in sicer preko naključno generiranih oddajnih kod, ki ne razkrivajo v nobenem primeru identitete uporabnika.

Aplikacija bo prejemniku sporočila v informacijo, da se je pred kratkim srečal z okuženo osebo in mu izračunala stopnjo tveganja. Stopnje okuženosti so tri: nizko, neznano in višje tveganje.

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 46 times, 1 visits today)