Avtor BR; foto: shutterstock.com 7:48 dop AKTUALNO

Novela zakona o zaščiti živali: veterinarji in kmetje vs. zavetišča

Člani odbora DZ-ja za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na četrtkovi seji podprli novelo zakona o zaščiti živali.

Zakon predvideva prepoved privezovanja psov, uporabe živali v cirkusih, ustanovitev prehodnih hlevov za odvzete živali, mobilne klavnice, ter vzpostavitev obveznega internega videonadzora v klavnicah.

Iz predloga so zdaj umaknili so obvezno čipiranje mačk. Institut pooblaščenega svetovalca pa so spremenili v institut kvalificiranega prijavitelja, da je že iz imena razvidno, da gre za osebe, katerih naloge bodo primarno v odkrivanju ter prijavljanju mučenja in zanemarjanja živali, ozaveščanju in sodelovanju v inšpekcijskih postopkih.

Dopolnilo tudi določa, da prijavitelj ne sme vstopiti na zasebno zemljišče, zaradi varstva osebnih podatkov, so na fotografijah lahko zajete samo živali, ne pa tudi ljudje.

Enota uradnih veterinarjev za preglede in nadzor nastanitev za živali

Predlog zakona po novem določa tudi ustanovitev posebne enote uradnih veterinarjev, ki bo opravljala preglede, nadzorovala pogoje nastanitev živali in izvajala ukrepe na ozemlju cele Slovenije. Le to bo po predhodnem soglasju pristojnega ministra imenoval direktor upravnega organa, pristojnega za veterinarstvo, v roku šestih mesecev od uveljavitve tega zakona.

Predlogu niso naklonjeni veterinarji in kmetje

Predstavniki veterinarske stroke in kmetijstva predlagani noveli kljub sprejetim dopolnilom niso naklonjeni, saj po njihovem mnenju v pravni red vnaša veliko nejasnosti in odpira možnosti za nesporazume. V zavetiščih pa so do predlaganega zakona skeptični, saj kot opozarjajo, se premalo pozornosti posveča vprašanju finančnih posledic zakona.

(Visited 106 times, 1 visits today)
Close