Na prestižnem evropskem razpisu uspešni 3 slovenski raziskovalci

2 aprila, 2020
Samo Kranjec

Evropska sredstva iz razpisa ERC 2019 za uveljavljene raziskovalce (ERC Advanced Grant 2019) bosta dobila raziskovalca z Instituta Jožef Stefan in raziskovalec s Kemijskega inštituta

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Evropska komisija je razglasila dobitnike nepovratnih sredstev v okviru vsakoletnega razpisa Evropskega raziskovalnega sveta za dolgoročne evropske pionirske raziskave. 185 raziskovalcev bo v okviru programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020 prejelo 450 milijonov evrov, kar jim bo omogočilo, da se lotijo inovativnih raziskav in razvoja zamisli, ki so jih prijavili v okviru lanskega razpisa, poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Dodeljena sredstva bodo omogočila raziskave na najrazličnejših znanstvenih področjih, zajemala bodo proučevanja na primer virusov, imunosti, raka, varstva rastlin, kvantnega računalništva, fotonike, podnebja, nasilja nad ženskami in epidemij v preteklosti.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Znanstveniki bodo svoje projekte izvajali na univerzah in v raziskovalnih centrih v 20 državah članicah EU in pridruženih državah. Novi raziskovalni projekti naj bi prispevali k ustvarjanju približno 1.800 novih delovnih mest za postdoktorante, doktorske študente in drugo raziskovalno osebje.

Pionirske raziskave svetovnega pomena

Med dobitniki sredstev so tudi trije slovenski raziskovalci. Dva prihajata z Instituta Jožef Stefan: dr. Peter Križan za projekt FAIME (vreden 2,4 milijona evrov) in dr. Igor Muševič za projekt LOGOS (2,5 milijona evrov).

Pri projektu FAIME bodo iskali nove pojave v fiziki osnovnih delcev, popularno imenovane Nova fizika. Če bodo raziskave na projektu še naprej šle v smer, ki so jo začrtali prvi rezultati, bo to pomenilo veliko revolucijo v fiziki osnovnih delcev, v razumevanju razvoja zgodnjega vesolja in narave.

Cilj projekta LOGOS pa je razvoj futuristične tehnologije za izdelavo logičnih vezij, ki bodo narejena iz tekočih kristalov in bodo delovala izključno na osnovi svetlobe. Možna rešitev je uporaba svetlobe namesto elektrike in izdelava svetlobnih vezij, po katerih bo namesto elektrike tekla svetloba. Svetloba je v resnici že zamenjala elektriko pri prenosu podatkov po optičnih kablih, kar vsi s pridom uporabljamo, ko se povežemo na internet.

Tretji dobitnik sredstev pa prihaja s Kemijskega inštituta: dr. Matej Praprotnik za projekt MULTraSonicA (2,5 milijona evrov), ki bo usmerjen v raziskave interakcije ultrazvoka z mikromehurčki in podmikronskimi plinskimi vezikli v bioloških tekočinah. Cilj projekta je s pomočjo novih simulacijskih modelov zagotoviti razumevanje nadzora ultrazvočne kontrole dostave zdravil ali aktivacije celic na ciljana (obolela) mesta v tkivih in razumevanje fizike pri teh procesih z metodami simulacije. Matej Praprotnik je novico o pridobitvi ERC projekta komentiral z besedami: »’ERC Advanced Grant projekt ‘MULTraSonicA’ mi bo omogočil, da v globalni tekmi sestavim skupino najboljših strokovnjakov za rešitev izjemno zahtevnega problema z veliko potencialno vrednostjo za družbo. Veseli me, da bom to lahko storil doma, v Sloveniji.«

Slovenci vse bolj uspešni

Kot ugotavljajo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, se je v zadnjih letih uspešnost slovenskih prijav pomembno izboljšala; Slovenija je tako ena izmed evropskih držav, ki je v zadnjih letih pri pridobivanju ERC projektov najbolj napredovala.

Projekti ERC so pomembni ne le za dobitnike, ki jim omogočajo ustvarjalno svobodo in večletno finančno neodvisnost pri izvajanju svojih raziskav, ampak pomembno vplivajo tudi na mlajše člane skupin, ki bodo izvajali te projekte. Sodelovanje na takšnih projektih prispeva k razvijanju prihodnje generacija vrhunskih slovenskih raziskovalcev in raziskovalk.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 138 times, 1 visits today)