Na kakšen način se bo pričelo novo šolsko leto?

13 avgusta, 2021

Delno je že znano, kako se bo pričelo letošnje šolsko leto, ki bo še vedno v znamenju novega koronavirusa. Začelo se bo v šolskih klopeh, s številnimi (pred)pogoji. Številni v šolstvu in številni starši pa opozarjajo, da je v tem trenutku velik problem pomanjkanje informacij in strategije.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje, Franc Vindišar, je v izjavi za javnost deloma orisal, kako naj bi septembra vstopili v novo šolsko in študijsko leto.

PCT

Pogoj za delovanje univerz je PCT, ki ga bodo preverjali s posebno tehnologijo (predvidoma z bralniki QR kod) ob vhodu na fakultete. Kot je dejal Vindišar, so študentje to dobro sprejeli, s pogojem soglašajo tudi študentske organizacije, ki pa se ne strinjajo s tem, da bi si morali študentje teste plačevati iz svojega žepa.

Samotestiranje

Učenci zadnje triade se bodo najverjetneje morali samotestirati. Državni sekretar je poudaril, da so pripravili vse potrebno, da bo samotestiranje lahko potekalo v domačem okolju. Samotestirati se bodo morali tudi srednješolci, za katere razmišljajo tudi o uvedbi preverjanja pogoja PCT in sicer predvidoma tedaj, ko bo Slovenija prešla v rdečo epidemiološko fazo. Tudi na tem mestu so v Zvezi srednjih šol in dijaških domov skeptični, saj v primeru plačljivih testov določeni dijaki šole enostavno ne bodo obiskovali. Sprašujejo se tudi, zakaj se ne bi samotestirali tudi učitelji.

Cepljenje

Franc Vindišar je poudaril še, da je pogoj za to, da družba ostane odprta, česar si vsi želimo, precepljenost ter da si nihče nikakor ne želi zaprtih šol. Učitelje je spodbudil, naj dajo zgled ter naj s cepljenjem pripomorejo k temu. O obveznem cepljenju za šolnike v vladi sicer ne razmišljajo.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 165 times, 5 visits today)