8:59 dop AKTUALNO, OKOLJE

Na Danskem postavili nove zabojnke za odpadne maske

Obrazne maske so v zadnjem letu postale sestavni del našega vsakdana, hkrati pa tudi velik vir onesnaženja okolja. V danskem mestu Aarhus so lokalne oblasti postavile 100 zabojnikov, izdelanih posebej za zbiranje odsluženih obraznih mask in jim tako preprečili, da bi pristale na ulici ali zelenih površinah.

Uporabljene maske za obraz predstavljajo tveganje za okužbo in so izziv za naravo in okolje, saj so med drugim izdelane iz plastike in aluminija. Hkrati nova študija Epinion, ki jo navajajo lokalne oblasti, kaže, da se uvrščajo med odpadke, ki najbolj motijo ​​prebivalce mesta.

Zaščita meščanov in narave

»Moramo skrbeti drug za drugega, za svoje mesto in naravo. Zato moramo poskrbeti, da sanitarno opremo po uporabi odvržemo v za to namenjen zabojnik. Novi zabojniki olajšajo odstranjevanje obraznih mask po uporabi. Za to, da jo preprosto odvržemo na ulico, ni opravičila, «je pojasnil Bünyamin Simsek, svetovalec za tehnologijo in okolje.

Enostavna uporaba

Občina Aarhus je postavila skupno 100 zabojnikov za maske. Prvi so bili nameščeni konec novembra in so zasnovani tako, da je enostavno odvreči masko, ne da bi se morali dotikati ročajev ali površin. Hkrati imajo vedra vpeti pokrov, ki zagotavlja, da jih niti ptice niti veter ne morejo širiti po urbanem okolju. Velika 240-litrska vedra lahko shranijo približno 3000 mask in so narejena tako, da se z njimi lahko zdravo ravna tudi, ko je treba zaboje izprazniti.

Vir: The Mayor Eu

(Visited 149 times, 2 visits today)
Close