Mačke brez doma – tako hitro lahko zmrznejo

29 novembra, 2021

Jutri zjutraj bo pritisnil mraz in mnoge živali so brez toplega zavetja, med njimi tudi v Sloveniji brezdomne mačke. Tako hitro lahko zmrznejo!

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Kritična temperatura za mačke, ki živijo zunaj, je -15°C. Najprej zmrznejo ušesa in rep, sledijo tace in potem celo telo. Lačna mačka lahko pri temperaturi -20°C umre zaradi mraza v 40 minutah, sploh če gre za letošnje mladičke.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Kako lahko pomagamo?

Omogočimo mačkam zavetje – v garaži, kleti … Kjerkoli je možno, naredite odprtino zanje, da se lahko zatečejo na toplo. Poskrbite za kakovostno hrano – z visokim deležem beljakovin, ribjim oljem.

Ne preganjajte mačk iz skednjev, lop, pa tudi ne iz poslovnih prostorov, trgovin … So le korak od zmrzovanja – pokličite zavetišče ali društvo za zaščito živali, če najdete mačko v svojih prostorih in je ne morete obrdžati.

Mačja hiška

“Ker je tudi pri nas postal problem prostoživečih muc velik, občina pa zagotavlja sredstva le za zavetišče, kar je kaplja v morje, bi postavili doma na vrtu takšno zavetje za muce. Mi lahko pomagate z informacijo, kako bi prišla do tega ali kakega drugega načrta za hišo, ki bi bila zavetje za več muc?” nam je pisala bralka.

V dobro izolirani mačji hiški bo temperatura vsaj tolikšna, da omogoča preživetje. Pomembno je, da je dvignjena od tal (tako zaradi padavin in mraza kot tudi varnosti pred drugimi živalmi) – lahko jo npr. postavite na stare gume ali palete.

– TULE je en tak načrt, ki so ga objavili v Zavetišču Horjul, na spletu pa najdete še mnoge druge.
– Tudi Društvo Reks in Mila ponuja pomoč pri izdelavi taki hiške.
KittyCribs skupina s Štajerske je že pred leti izdelela načrt, ki vključuje dvojen hodnik, ki poskrbi za dodatno izolacijo, ter dvižno streho za lažje čiščenje.

 

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 199 times, 9 visits today)