Letos ena najslabših čebelarskih sezon v zgodovini

10 septembra, 2021

Letošnje leto se čebelarji soočajo z eno najslabših sezon v zadnjih desetletjih, nekateri omenjajo še daljše obdobje. Ministrstvo bo čebelarjem ponudilo roko.

Vsaj tako je dejal minister Jože Podgoršek na nedavnem sejmu AGRA v pozdravnem govoru pred podelitvijo priznanj 2. mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in 20. ocenjevanja medu. »To je za čebelarje pozitivna novica v letošnji težki čebelarski sezoni« so zapisali na Čebelarski zvezi Slovenije. 

Nekaj dni zatem, 2. septembra, pa so Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obiskali predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in strokovnega odbora za čebelarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. »Predstavniki čebelarjev so izpostavili, da je letošnja sezona v čebelarstvu izjemno slaba, kar potrjujejo tudi podatki merilnih postaj za spremljanje medenja v okviru Javne službe za napovedovanje medenja,« so zapisali v sporočilu za javnost na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ministrstvo je tako ocenilo, da je pomoč čebelarjem nujna in potrebna, zato bo sedaj pripravilo pravne podlage za dodelitev finančne pomoči. 

Ministrstvo predlaga, da se podpora v višini 9 evrov na čebeljo družino izplača čebelarjem, ki imajo najmanj 150 čebeljih družin in so bodisi pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik ali fizična oseba, ki je bila na 30. junij 2021 pokojninsko in invalidsko zavarovana kot kmet. Pomoč v višini 13 evrov na čebeljo družino se dodeli za ekološke čebelarje z najmanj 10 čebeljimi družinami, finančna pomoč za čebelarje z 10 ali več čebeljimi družinami pa bi znašala 6,5 evra na čebeljo družino. 

Kot omenjeno, se čebelarji letos srečujejo z eno najslabših sezon, za to pa je v največji meri kriva spomladanska pozeba.

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 102 times, 1 visits today)