Križna gora, romarska cerkvica na Notranjskem

3 septembra, 2021
Petra Nastran
Foto: Petra Nastran

Križna gora je 857 visok hrib z romarsko cerkvico sv. Križa nad severnim robom Loškega polja, in nudi lep razgled na Racno goro, Snežnik in Loško dolino.

Nahaja se nad vasjo Sv. Ana in Podlož ter je eno najpomembnejših nahajališč starejše železne dobe od 8. stoletja pr. n. št. naprej na Notranjskem, in znan romarski kraj.

Kako do tja?

Na Bloški polici zapustimo glavno cesto proti Novi vasi in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Loža, po njej se peljemo le nekaj sto metrov, nato pa nas oznake za Križno jamo usmerijo desno na vzporedno makadamsko cesto. Ta se postopoma spušča in nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Križne jame. Od križišča naprej se peljemo še nekaj sto metrov, nato pa prispemo do parkirišča pred vhodom v Križno jamo.

Pot

Na drugi strani parkirišča nas rumena planinska tabla usmeri desno na sprva strmo stezo. Sledimo ji skozi gozd, pridemo na gozdno vlako, puščice pa nas vztrajno usmerjajo levo in desno. Tu sem bila letos poleti prvič in pot je zelo dobro označena. Ob poti so me pozdravljale maline ter bogati gozd Loške doline.

Cerkev

Romarska cerkev sv. Križa se v listinah prvič omenja leta 1526, leta 1547 pa so ob poti do cerkvice uredili križev pot s kapelicami.

Sedanja cerkev je poznobaročna stavba iz leta 1750. Cerkev bi ostala skrita v množici podobnih romarskih svetišč s premišljeno lego, a njena velika dragocenost so slike F. Berganta naslikane v 2. polovici 18. stoletja, ki predstavljajo monumentalen in pretresljiv pasijonski cikel. V njej najdemo tudi freske Janeza in Jurija Šubica.

Prazgodovina

Na vrhu hriba je bilo že v prazgodovini gradišče in antična naselbina z utrdbo; ohranjeno je obzidje, nekatere druge najdbe in obrambni stolp znotraj obzidja. To kaže, da je bila Križna gora obljudena že vse od starejše železne dobe. Na območju utrdbe so odkrili 21 srednjeveških grobov iz 14. in 15. stoletja, na JZ pobočju več kot 50 gomil. Tu je Notranjski muzej Postojna med letoma 1957 in 1958 raziskal 153 grobov, od katerih je bilo 62 skeletnih in 91 žganih.

Skrivnosten kraj na skritem koncu Slovenije, ki kar vabi, da raziščete še več …

 

 

 

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 86 times, 4 visits today)