Avtor BR; foto: adobestock 12:03 pop AKTUALNO

Kopalna sezona: Kje v Sloveniji je kopanje prepovedano?

Poletje je pred vrati, z njim pa tudi želja po osvežitvi v morju, rekah in jezerih.

Pred začetkom letošnje kopalne sezone, ki na morju traja od 1. junija do 15. septembra in na celinskih vodah od 15. junija do 31. avgusta, smo preverili, kje je kopanje prepovedano.

Znaka, kot je na fotografiji, sicer ni, a vendar moramo vedeti, kje se lahko in kje se ne smemo osvežiti …

Kopanje je prepovedano na naslednjih lokacijah

  • V vseh 14 visokogorskih jezerih, ki so v Triglavskem narodnem parku, kjer vas bo osvežitev stala med 500 in 3000 evrov.
  • V Bohinjskem jezeru je kopanje prepovedano na treh od 12 kilometrov, na najbolj ogroženih delih obale zaradi zaščite habitatov, v pristaniščih zaradi varnosti in na območju cerkve sv. Janeza Krstnika zaradi vedute.
  • Zaradi občutljivega naravnega okolja je prepovedano kopanje tudi v Mostnici, Ribnici in Bistrici v Bohinju.
  • V Blejskem jezeru je kopanje dovoljeno le na Grajskem kopališču in na kopališču Velika Zaka za obiskovalce Campinga Bled.
  • Prepoved kopanja velja tudi v Tolminskih koritih, v Soteski vintgar in Koseškem bajerju.
  • Namakanje v fontanah v prestolnici ni prepovedano, vendar na MOLu prosijo, da se to ne počne, saj si meščani in obiskovalci lahko natočijo pitno vodo v fontanah v Parku Zvezda, v Tivoliju pri ribniku, na Pogačarjevem in Gornjem trgu ter na Trubarjevi ulici.

Izberite kopanje na območjih, kjer se preverja kakovost kopalnih voda

Če se želite izogniti prekrškom in hkrati vedeti, da je voda varna za kopanje, potem je najbolje, da izberete katerega od 48 območij (30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč), kjer ARSO spremlja kakovost voda.

Zemljevid kopalnih voda najdete tukaj.

(Visited 115 times, 18 visits today)
Close