Avtor bv;foto. shutterstockcom 9:21 dop AKTUALNO

Končno velik korak v pravo smer: Bruselj je zapovedal trgovcem, da morajo …

Bil je že čas, da EU naredi nekaj na področju zavržene hrane.

Vse večja inflacija v Evropi je problem prehranske varnosti že pripeljala tudi v bogatejše evropske države. Šele to je spodbudilo lokalne oblasti v Bruslju, da so zapovedale trgovcem, da morajo vso neprodano hrano, ki bi sicer romala v smeti, podariti.

Ukrep bo stopil v veljavo s prihodnjim letom, upoštevati ga bodo morale trgovine s površino nad 1000 kvadratnih metrov, kar je prek 100 trgovin.

Nekateri sicer to že prakticirajo – in v praksi to pomeni ogromne količine hrane. Tako so poročali iz enega od bruseljskih supermarketov, da na mesec donirajo prek tone še uporabne hrane, kar priča tudi o neravnovesju med potrošnjo in odpadki v urbanem okolju. Od leta 2024 bo za to poskrbela zakonodaja, ki bo uredila pot od trgovcev do dobrodelnih organizacij.

V Bruslju je trenutno po podatkih, ki jih navaja The Brussels Times, 70.000 ljudi odvisnih od socialne pomoči za prehrano. Tone in tone hrane pa se obenem zavrže.

Sistem viškov hrane načrtujejo vzpostaviti skupaj s trgovci in dobrodelnimi organizacijami v obliki platforme, da bo deloval in bo najlažji za vse udeležene.

(Visited 2.504 times, 1 visits today)
Close