Kdo so najboljši športniki Slovenije v 2020?

17 decembra, 2020
Foto: OKS

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je sinoči podelilo nagrade najboljši športnici, najboljšemu športniku, najboljši športni ekipi leta in najobetavnejši mladi športni osebnosti leta v Sloveniji.

Najboljša športnika leta sta vedno nasmejana tekačica na smučeh Anamarija Lampič in kolesar Primož Roglič. Anamarija si je nagrado pritekla s skupnim tretjim mestom v sprinterskem seštevku svetovnega pokala. Osvojila pa je tudi sprinterski seštevek novoletne tekaške turneje.

Primož Roglič je drugo leto zapored najboljši športnik Slovenije in najboljši kolesar na svetu. Nepozabna sezona se je začela z državnim naslovom na Ambrožu nad Krvavcem, nadaljevala z 2. mestom na Touru, zmago na enodnevni dirki Liege–Bastogne–Liege ter zaključila z zmago na dirki po Španiji.

“Leto 2020 je bilo zame s športne plati zelo uspešno. Izpostavil bi zmago na klasiki v Liegeu in zmago na Vuelti. Po drugi strani pa je bilo to nenavadno leto za vse nas. Nihče ni mogel pričakovati, kaj se bo zgodilo. Skupaj smo bili postavljeni v ta boj proti koronavirusu in pandemiji,” se posebnemu letu ni mogel izogniti 31-letni Kisovčan.

Veseli ga, da so sploh lahko dirkali glede na stanje v svetu, pogrešal pa je navijače. Tekmeci so ga ves čas potiskali naprej, nenazadnje tudi v konkurenci za športnika leta. “Zagotovo so vsi res izjemni športniki. Izjemne osebnosti. Nisem ravno na mestu, da bi se ocenjeval, vem pa, da se vsak športnik trudi maksimalno, da bi bil najboljši. Če je to meni uspelo in so ljudje to prepoznali, sem zaradi tega izjemno vesel,” je nagrado ovrednotil najboljši kolesar sezone.

Anamarija Lampič je za prvi naziv najboljše slovenske športnice leta nasledila plezalko Janjo Garnbret. Lampičeva je med drugim osvojila tretje mesto v sprinterskem seštevku svetovnega pokala in bila v zbiru sprintov najboljša tudi na prestižni novoletni turneji Tour de ski. V tradicionalni anketi DŠNS je dobila kar 81 od 115 možnih glasov. Za njo se je zvrstila golfistka Ana Belac z 12 točkami in predstavnica boksa Ema Kozin z osmimi.

Nad nazivom športnice leta je bila presenečena. “Moram reči, da sem bila presenečena. Najprej nisem verjela, mislila sem, da se šalijo, ko so mi povedali. Sem pa ponosna, saj gre za res lepo nagrado in potrditev, da dobro delam. Lepo je videti, da se vsake toliko zamenja šport na samem vrhu in da se menjamo športniki. To je fino in v tem uživam,” je dejala 25-letnica iz Valburge.

Najboljša ekipa leta je moška rokometna reprezentanca

Moška rokometna reprezentanca je na evropskem prvenstvu pod vodstvom novega selektorja Ljubomirja Vranješa osvojila 4. mesto. Blaž Janc je bil izbran v ekipo turnirja, Jure Dolenec je bil najboljši strelec reprezentance, Klemen Ferlin izvrsten v vratih, a najboljši so bili kot moštvo.

Najobetavnejša mlada športna osebnost pa …

Metalec diska Kristjan Čeh, ki je s 68 metrov in 75 centimetrov lastnik najboljšega izida v Sloveniji. To je šesti rezultat sezone na svetu in svetovni rekord med mlajšimi člani.

Čestitke vsem športnikom za izjemne uspehe, v novem letu pa jim želimo obilo zdravja in veselja ob doseganju novih zmag.

Vir: olympic.si

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 31 times, 1 visits today)