Katera žuželka je to in zakaj jih je vse več?

14 julija, 2021

V kratkem času se je tujerodna ščitasta marmorirana smrdljivka tudi v Sloveniji  razširila. Prvič so jo opazili na Goriškem leta 2017, do danes ji je uspelo že oblikovati velike populacije, kar kaže na to, da ji naše podnebne razmere ustrezajo.

Gre za rastlinsko stenico iz družine ščitastih stenic, ki povzroča veliko gospodarsko škodo v kmetijski pridelavi v ZDA in Evropi. Izvira iz Azije, od koder se je razširila v druge dele sveta s prenosom rastlinskega materiala.

Še posebno množičen je pojav te škodljivke po vlažnih in toplih pomladih. Povzročajo veliko škodo na vrtninah, posebej obožujejo sadje, ker ga letos ni toliko, so, kot pravijo na ARSO, zato toliko bolj ognjevite pri objedanju paradižnika, paprike in kumar. Lotijo pa se tudi grozdja in nekaterih poljščin, na primer stročnic in koruze, prehranjujejo se celo na nekaterih okrasnih in prosto rastočih drevesnih vrsta kot so veliki jesen, pavlonija, jerebika in še nekatere druge.

“Pojav te tujerodne vrste je zaskrbljujoč predvsem zaradi velike škode, ki jo povzroča kmetijski pridelavi. Zaenkrat pri nas nima naravnih sovražnikov, ki bi jo poleti omejevali pri škodljivem objedanju gojenih rastlin. Na njihov letni razvojni ciklus pa vpliva dolžina svetlega dela dneva, zato se jeseni, ko se dan krajša, zbirajo na mestih, kjer bodo prezimile, pogosto v bližini človeških bivališč, na primer na fasadah hiš. Njene sovražnice pa so nizke temperature, ki jih preživijo tiste dobro skrite in zavarovane pred mrazom. Te nato poskrbijo za nov rod v naslednji pomladi. Zaradi pretoplih zim je njihovo preživetje vse številčnejše,” še opozarja ARSO.

 

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 643 times, 8 visits today)